Mini sajtos bagettek
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 50 dkg (BL-80) liszt
- 1 csipet cukor
- 1,5 teáskanál só
- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 2 dl víz
- 2 dkg (friss) élesztő
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős tejet, a vizet és az olajat. Dagasztani kezdjük, ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg a tésztánk szép sima, fényes és hólyagos felületű lesz. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, 35-40 percig pihenni hagyjuk. Lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma darabba vágjuk. Gömbölyítjük őket, letakarjuk, és megint pihenni hagyjuk kb. 10-15 percig.
A megkelt gombócokból hosszú, keskeny csíkot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, hogy kb. 7 cm széles legyen. Feltekerjük, sütőpapíros tepsire fektetjük. Kb. 30 percig pihentetjük a kifliket, a sütőt ezalatt előmelegítjük 200 °C-ra. Végül minden kiflinek a tetejére teszünk egy-egy nagy csipet reszelt sajtot. Alaposan lepermetezzük vízzel, majd a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt sülnek szép pirosra.
Még több péksütemény házilag:
- Kedvenc péksüteményünk: 3 kalács
- Hétköznapi luxus péksütemény: vajas tekercs reggelire
- Klasszikus péksütemény lépésről lépésre: így készül az igazi croissant