A sült sütőtök készítésének titka
- Alaposan megmossuk, majd megtörölgetjük a sütőtököt.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.
- A tököt feldaraboljuk, magjait eltávolítjuk.
- A darabokat a sütőpapírra tesszük és sütőbe toljuk 80-90 percre.
- Ha nem puhult meg eléggé, visszatoljuk a sütőbe.
- Ha pirultabban szeretjük, akkor a 80 perc letelte után növeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra és toljuk vissza a tepsit további 5-10 percre.
Így kell gesztenyét sütni
- Beáztatjuk a szelídgesztenyét 1-2 órára (vagy akár hosszabb időre).
- Keresztben bevagdossuk (a domború oldalát) úgy, hogy lehetőleg csak a héját vágjuk meg, a húsát ne.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a gesztenyéket.
- A tepsit lefedjük egy alufóliával.
- 210-220 fokos sütőbe toljuk (középre, vagy alsóbb szintre) 20 percre, majd levesszük a fóliát, kicsit megrázzuk a tepsit és visszatoljuk még 10-15 percre.
- A sült gesztenyéket konyharuhába csomagoljuk 10 percre.
Gesztenyepüré házilag:
- A (1 kg) szelídgesztenyét vízbe áztatjuk. (Ami feljön a víz tetejére, az rossz, kidobhatjuk.)
- Lecsepegtetjük, és domború oldalukon bevagdossuk a gesztenyéket.
- Vízben főzzük forrástól számított 10 percig, majd meghámozzuk, és 1 liter tejben puhára főzzük. Közben hozzáadunk 5-8 dkg cukrot és 1 rúd vanília kikapart magjait.
- Szűrővel kiszedjük, krumplinyomón vagy aprítógéppel simára pépesítjük a gesztenyét.(Ekkor adhatunk még hozzá kevés rumot, rumaromát is.)
- Felvert tejszínnel és ízlés szerint meggybefőttel tálaljuk.
Még több cikk sütőtök és gesztenye témában:
- Sütőtökös receptek igazi rajongóknak
- 5 sütőtökkrémleves, ami nélkül nem múlhat el az ősz
- Szezonja van: süssünk gesztenyével!