3 klasszikus őszi leves, amivel elindítjuk az idei levesszezont

nlc | 2015. November 04.
Lehet ugyan levesezni nyáron is, de az igazi levesszezon ilyenkor, ősszel indul el, amikor másra sem vágyunk sokszor, csak egy tál forró, még gőzölgő levesre. Mi ezekkel a klasszikus levesreceptekkel indítjuk a szezont.

Francia hagymaleves

3 őszi leves,

Hozzávalók 6 adaghoz:

1. A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú lábasban, és rádobjuk a hagymát. Kis lángon 25 perc alatt egyenletesen barnára pároljuk, kissé karamellizáljuk a hagymát, közben időnként megkeverjük. 

2. A fokhagymát és a lisztet a lábosba szórjuk és 2 percig folyamatosan kevergetjük, lassan hozzáöntjük a bort és a levest, felforraljuk, és közben is folyamatosan kevergetjük. Beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet és fűszerezzük. A lábasra fedőt teszünk, 25 percig hagyjuk főni, majd a végén a kakukkfüvet és a babérlevelet kiszedjük.

3. A bagett- vagy kifliszeleteket sütőben vagy grillen megpirítjuk, levesestányérba helyezzük, forró hagymalevest kanalazunk rá, reszelt sajttal megszórjuk, és visszatoljuk a sütőbe a levesestálakat, amíg a sajt rá nem olvad.

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók:

1. A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.

2. Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.

3. Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.

Gesztenyekrémleves pirított vargányával

Hozzávalók:

1. A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici cayenne-i borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki.

2. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan.

3. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.

Még több leves receptje az NLCafén:

Exit mobile version