Francia hagymaleves
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 5 dkg vaj
- 75 dkg vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 4 dkg liszt
- 2 liter marha- vagy csirkehúsleves-alaplé
- 2,5 dl fehérbor
- 1 babérlevél
- 2 kakukkfűág
- 12 szelet száraz bagett vagy kifli
- 10 dkg reszelt gruyere sajt
1. A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú lábasban, és rádobjuk a hagymát. Kis lángon 25 perc alatt egyenletesen barnára pároljuk, kissé karamellizáljuk a hagymát, közben időnként megkeverjük.
2. A fokhagymát és a lisztet a lábosba szórjuk és 2 percig folyamatosan kevergetjük, lassan hozzáöntjük a bort és a levest, felforraljuk, és közben is folyamatosan kevergetjük. Beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet és fűszerezzük. A lábasra fedőt teszünk, 25 percig hagyjuk főni, majd a végén a kakukkfüvet és a babérlevelet kiszedjük.
3. A bagett- vagy kifliszeleteket sütőben vagy grillen megpirítjuk, levesestányérba helyezzük, forró hagymalevest kanalazunk rá, reszelt sajttal megszórjuk, és visszatoljuk a sütőbe a levesestálakat, amíg a sajt rá nem olvad.
Tárkonyos csirkeraguleves
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- só, frissen őrölt bors
- 3 db sárgarépa
- 3 db petrezselyem
- 1,5 dl tejszín
- 1 db citrom
- 35 dkg mirelit zöldborsó
- ízlés szerint tárkony
- 1 db karalábé
- 30 dkg csirkemellfilé
1. A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.
2. Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.
3. Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.
Gesztenyekrémleves pirított vargányával
Hozzávalók:
- 1 l szárnyashúsleves
- 40 dkg fagyasztott főtt egész gesztenye
- 15 dkg vargányagomba (fagyasztott is lehet)
- 14 dkg vaj
- 2 fej salottahagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl tejszín
- só, fehér bors
- citromlé
- pici cayenne-i bors
1. A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici cayenne-i borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki.
2. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan.
3. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.
Még több leves receptje az NLCafén:
- Különlegesen finom sütőtökkrémleves receptje
- Mennyei tejszínes gombaleves recept
- Recept: klasszikus káposztaleves húsgombóccal