Egyszerű brokkolikrémleves Gordon Ramsay-től
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 3 tk. só
- frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
- víz
- olívaolaj
- kecskesajt – tálanként 2 szelet
- dióbél – tálanként 5 db
Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.
Kolbásszal, babbal töltött csirke
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 200 g choriso kolbász (ha nem jött össze a beszerzése, maradt az itthoni, házi kolbász)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej hagyma finomra vágva
- 2 kis dobozos cannellini bab (én vörös babot kaptam, nem rontotta el)
- kakukkfű (nyilván frisset használ, nekem nem volt, szárítottal is megtette)
- 4 szem olajos szárított paradicsom (én még kiegészítettem darabolt paradicsommal, hogy sok szaft legyen)
- 1 ek. piros paprika
- olívaolaj, só, bors
- 4 dl fehér bor
- 2 dl víz
- 1 citrom
A kolbászt feldaraboljuk, bedobjuk a serpenyőbe, megpirítjuk, és a szaftjába tesszük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Mehet hozzá a kakukkfű is, só, bors, majd hozzáadjuk a babot és a szárított paradicsomot. Épp csak össze kell rottyantani, és már félre is húzhatjuk a tűzről.
A csirke belsejét alaposan sózzuk, borsozzuk, majd feje tetejére állítjuk a csirkét, és beletöltjük a babot. Ha nem fér bele az egész, semmi gond, majd köretként megesszük a maradékot úgyis. A töltés után egy egész citrommal eldugaszoljuk a nyílást és hústűvel bebiztosítjuk. Meglocsoljuk az egész csirkét olajjal, bedörzsöljük, sőt masszírozzuk sóval, borssal, és jó sok pirospaprikával.
Magas falú jénaiba vagy tepsibe 4 deci bort és a 2 deci vizet öntünk, teszünk még hozzá kakukkfüvet, és mehet bele a csirke. Lefedjük alufóliával, és betoljuk a sütőbe, hogy 1 órát süljön 180 fokon. Egy óra múlva levesszük a fóliát, és még pirítjuk 30 percig.
Ha kész, kiszedjük a tölteléket a csirkéből, és összerottyantjuk a maradék babbal, amihez hozzácsavarjuk a megsült citromot is. Kész is van a főfogás.
Csokiszuflé (forró csokifondant) Gordon Ramsay-től:
Hozzávalók 2 főre:
- 50 g vaj + a formák kivajazásához
- 2 tk. cukrozatlan kakaópor
- 50 g jó minőségű (minimum 70%-os) étcsokoládé
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojássárgája
- 60 g cukor
- 50 g finomliszt
Kivajazzuk, és a kakaóporral alaposan körbeszórjuk a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk. Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is. Átszitálva hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, majd az így kapott masszát a szufléformákba öntjük. 12 percig sütjük, majd meleg tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk.
Fagyival, savanykás lekvárokkal és gyümölcsökkel a legfinomabb.
Még több cikk Gordon Ramsay-ről:
- Botrányos férfiak a konyhában: Jamie Oliver, Heston Blumenthal, Gordon Ramsay
- Gordon Ramsay a legjobban kereső szakács
- Gordon Ramsay szállodában balhézott