Tetovált Séf gombás rizottója (10 adag):
Hozzávalók:
- 0,7 kg rizottórizs
- 0,3 l olívaolaj
- 2 db póréhagyma
- 0,75 l fehérbor
- 5 l sótlan zöldségalaplé
- 1,5 kg friss gomba (ízlés és szezontól függően)
- 2 cs petrezselyemzöld
- 0,25 kg parmezán sajt (reszelve)
- 0,25 kg vaj
- só, frissen őrölt fekete bors
Elkészítés módja:
A zöldségalaplé egyik felét nagy lángon forralva az ötödére sűrítjük be, a másik felét pedig felforraljuk. Olívaolajon apróra vágott póréhagymát pirítunk meg, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a rizst, amikor pedig felmelegedett, akkor a fehérbort is hozzáöntjük.
A forró alaplevet merőkanalanként adagoljuk hozzá, mindig csak annyit, amennyit felvesz.
Gombás rizottó a Terminál Étterem kínálatából
Amikor a rizs kellemesen megpuhul, de még harapható, vajjal és reszelt sajttal elkeverve azonnal tálaljuk a rizottót. Ez az állapot körülbelül 18 perc kevergetés után következik be.
A 18 perc bőven elegendő, hogy a nagyobb szeletekre vágott gombát hirtelen megpirítsam és egy kevés, vágott petrezselyemmel ízesítsem.
A gombát a rizshalom tetejére, a sűrűre forralt alaplevet pedig köré kanalazzuk.