3 gyors csirkés vacsora, amit imádni fog a család

nlc | 2015. November 17.
Hétköznap is jólesik a meleg vacsora, csak nincs mindig jó ötletünk. Pedig ha van egy kis csirkemell/csirkeszárny otthon, gyorsan elkészülhet a vacsora. Hoztunk három kipróbált receptet, amivel három estét meg is oldottunk.

Ezeket a recepteket azoknak hoztuk, akik szeretik a csirkét, de szeretnének már kilépni a rántott csirke, csirkepaprikás, csirkeraguleves háromszögből. 

Csirkés paella

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 5 dl húsleves
  • 1 kk. sáfrány
  • 1 kaliforniai paprika
  • 20 dkg rizs
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.

Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.

 

Fűszeres csirkeszárny

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez fokhagyma
  • ízesítéshez olaj
  • ízesítéshez bors
  • ízesítéshez mustár
  • ízesítéshez chilipehely
  • tetszés szerinti csirkeszárny
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, az ízét állandóan kóstolgatva beállítjuk, minél csípősebb, annál jobb. A csirkeszárnyat beleforgatjuk és egy éjszakán át állni hagyjuk. Tepsibe tesszük, 180 fokon lefedve sütjük 20-25 percig, majd ha megpuhult, akkor emeljük 200 fokra a sütőn a hőfokot, és pirítsuk meg a szárnyakat. 

Vigyünk magunkkal a munkába, és ha nagyon ránk törne az éhség, együnk belőle. Mivel csípős, egy-két darab bőven elég lesz. 

 

Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik sokszor esznek és hamar megéheznek, ideális étel, a csirkeszárny ugyanis önmagában nem hizlal, ezért napi 4-5 darabtól semmi bajunk nem lesz.

 

Csicseriborsós-csirkés curry

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 40 dkg csicseriborsó konzerv
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál currypaszta
  • 3 evőkanál mogyoró olaj
  • 1 doboz kókusztej
  • 2 marék bébispenót
  • 15 dkg jázminrizs
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 cm gyömbér
  • 2 db paradicsom
  • 20 dkg csirkemell
  • 1 db lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db lime
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk. Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell. A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük. A curryt a rizzsel tálaljuk.

További csirkereceptek az NLCafén:

Exit mobile version