Bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 1 kanál cukor
- ízesítéshez só
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor
- ízesítéshez (tarka) őrölt bors
- 1 csokor bazsalikom
- ízesítéshez oregánó
- 45 dkg darált marhahús
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 paradicsomkonzerv
Elkészítés:
A hagymát a lehető legapróbbra kockázom, kevés olajon elkezdem párolni, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a fokhagymát. Ha kellőképpen megpárolódtak, mehet rá a darált hús. Inkább álljunk felette és kavargassuk, de ne öntsük tele olajjal a fazekat! A húst és a hagymát félig megfűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a sűrített paradicsomot is. Mielőtt alaposan összekeverem, a második fűszeradagot is beleszórom. Lassú tűzön kezdem főzni 20 percig, majd hozzáadom a bort (vagy aki azt nem szeretné, lehet víz, de csirkealaplével sem lehet elrontani), majd még 5 percig főzöm. Ha az állaga túl leveses, akkor mindig sűríteni szoktam! Ugyanis a bolognai spagetti akkor jó, ha a szószt felszívja a tészta, és nem kerül a tányér aljára. Sűrítheted paradicsommal, étkezési keményítővel, de pici liszttel is. Ha közben a tésztát is megfőzted, akkor már csak a tálalással kell törődnöd.