4 hagyományos stájer recept

nlc | 2015. November 24.
Aki kóstolt már eredeti stájer tökmagolajat, tudja, hogy milyen különleges ízt ad az ételeinkhez, és ez csak egy a jótékony hatásai közül. Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy hozzájussunk, a közeli stájer vidéken ráadásul sok más finomsággal is találkozhatunk.

 

Azt már tudjuk, hogy csodálatos helyek vannak Stájerországban, ideje kicsit bekukkantanunk a stájer gasztronómia világába is. Kezdjük az ismerkedést négy tradicionális stájer recepttel! 

Tejfölös sütőtökkrémleves sült zöldségszeletekkel

Hozzávalók:

A sütőtök húsát kockára vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, majd megpirítjuk rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Hozzáadjuk a sütőtököt, meghintjük kevés curryporral és meglocsoljuk fehérborral. Felöntjük a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyjuk összefőni, közben sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval megízesítjük. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet beleöntjük egy mixerbe és finom pürévé aprítjuk. Ezután egy apró szemű szűrőn átpasszírozzuk egy fazékba, és még egyszer összefőzzük. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverjük.

A sárgarépát és a zellert vékonyra szeleteljük (ha van, akkor szeletelőgéppel). A póréhagymát először félbevágjuk, megmossuk és kb. 5 cm-es darabokra szeljük, majd apró csíkokra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, amiben kisütjük a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtettük őket egy konyharuhán, ízlés szerint megsózzuk.

A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálaljuk, az összeaprított tökmagot a tetejére hintjük, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítjük.

 

Stájer sült hús almás tormával és köményes burgonyával

Hozzávalók:

A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk. A 2 sárgarépát, a zeller felét és a póréhagymát apróra vágjuk. Kb. 2 liter vízben elkezdjük főzni. A húst megmossuk, majd a fűszerekkel, fokhagymával és a gyógynövényekkel együtt a zöldségekhez adjuk, lefedjük és 1,5 órán át főzzük.
Meghámozzuk, megmossuk és felnégyeljük a burgonyát. Forrásban lévő vízbe rakjuk kb. 20 percre. Kb. 1 liter húslevest leszűrünk, felforraljuk és a felét főni hagyjuk. A tormát és az almát meghámozzuk, majd apróra reszeljük és összekeverjük a citromlével. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

A maradék zöldséget vékony csíkokra vágjuk, hozzáadunk annyi húslevest, hogy elfedje őket, majd 5-7 percig forraljuk.

A burgonyákat leöntjük és a forró olvasztott vajjal megpirítjuk. Sóval és köménnyel ízesítjük. A húst vékonyan felszeleteljük és a zöldségcsíkokkal és az alappal tálaljuk. A köményes burgonyával és az almás tormával gazdagítjuk.

Stájer szelet

Hozzávalók:

A kicsontozott karajt kiklopfoljuk, a Vulcano sonkával, bébispenóttal és a juhsajttal befedjük, összehajtjuk és liszttel, tojásokkal és a tökmaggal bepanírozzuk, majd kisütjük. A sütőtököt, melyet korábban 180 fokon fél órán keresztül sütöttünk, köretként tálaljuk.  

Sült alma marcipántöltelékkel

Hozzávalók:

A hozzávalókat egy homogén, marcipánra hasonlító masszává gyúrjuk, és a kivájt almákba töltjük. Az előmelegített 210 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, majd vaníliaszósszal tálaljuk. 

Még több cikk Stájerországról:

Exit mobile version