Szabadidő

Varázslatos adventi rendezvények és stájer népszokások

A népszokások ápolása és a hagyományőrzés a téli hónapokban kiemelt szerepet játszik Stájerországban. Íme néhány különleges figura, akik benépesítik Stájerország különböző vidékeit a sötét téli napokon.
 Rendezvények

2009. december 24-ig hangulatos, meghitt és hagyományőrző rendezvények egész sorát rendezik Stájerországban. Íme egy rövid áttekintés, ha kedvet kapnál egy kis téli kiruccanáshoz.

* Advent Grazban: 2009. november 20. – december 24.
* Mariazelli advent: 2009. november 27. – december 20.
* Bad Gleichenberg-i advent: 2009. november 29. – december 22.
* Schladmingi hegyi karácsony: 2009. november 29. – december 20.
* Vadászok adventje Turnauban: 2009. november 21–22.
* Kapfenberg advent idején: 2009. november 26. – december 20.
* Adventi város Leobenben: 2009. november 27. – december 23.
* Brucki karácsonyi vásár: 2009. november 27. – december 23.
* Advent a Herberstein-vadasparkban: 2009. november 28. – december 24.
* Hartbergerlandi karácsonyi varázslat: 2009. november 27-től
* Advent Bad Radkersburgban: 2009. december 1–24.

 Népszokások

                                                                                              
A krampusz. A Mikulás rémisztő alakot öltő kísérője elengedhetetlen része az alpesi adventi hagyományoknak. Míg a Mikulás megajándékozza a jó gyermekeket, addig a rosszakat a krampuszok büntetik meg. A XVII. század közepétől fogva ismert ez a szokás: a Mikulás rémisztő alakok, ördögök által kísérve ajándékozza meg a jó gyermekeket, miközben a rosszakat a krampuszok büntetik meg.

Az ellenreformáció időszakában különböző adventi játékok is keletkeztek, amelyek az Ausseerland régióban mind a mai napig léteznek. A krampuszok a legtöbb esetben nagyobb csoportokban fordulnak elő. A Mikulásból, a krampuszokból és a kosárhordókból (vagy erdei emberekből) álló csoport alkot Ausztriában egy csapatot.

Varázslatos adventi rendezvények és stájer népszokások


Mikulás.
Szent Miklós a IV. században élt, és a mai Törökörszágban található Myra püspöke volt. Nagybátyja, akit szintén Miklósnak hívtak, és aki szintén Myra püspöke volt, 19 éves korában szentelte fel papnak. Ezt követően a Myra közelében található Sion kolostor apátja lett. Gazdag szülők gyermekeként jelentős vagyona volt, amelyet a legenda szerint a szegények között osztott szét. Szent Miklós ezáltal számos legenda főszereplőjévé vált, és az évszázadok alatt az egyik legfontosabb szentté. December 6. elsősorban a gyermekek napja, mivel a Mikulás már évszázadok óta ekkor ajándékozza meg a jó gyermekeket.  

A harangozók. A harangozók a salzkammerguti „tizenkét éjszaka” hagyományaiban előforduló figurák. Tulajdonképpen úgynevezett „szép szörnyekről”, a fény jó szellemeiről van szó, akik segítenek elűzni a rossz szellemeket. A harangozók felvonulására ezért a tizenkét éjszaka közül az utolsón, január 5-én kerül sor. A harangozók kifejezés (Glöckler) a német klocken (kopogni) szóból ered.    
Harangozók felvonulása Stainachban: 2010. január 5.    

Varázslatos adventi rendezvények és stájer népszokásokFlinserlek. A Flinserlek az ausseei farsang legattraktívabb alakjai. A több ezer ezüstflitterrel díszített kosztümök a commedia dell’arte Harlequinjének ruháját utánozzák. A ruhán különböző alakzatok és figurák is kivehetők, amelyeket gazdag díszítés vesz körül. A sajátos kosztümök előállítása nagyon időigényes, akár 400-500 munkaórába is kerülhet, ezért számos csillogó kosztümöt már generációk óta továbbörökítenek a családokban. A sót szállító kereskedők, akik időközönként egészen Olaszországig eljutottak, figyeltek fel Velencében a maskarás felvonulásokra, és vitték haza magukkal a díszes flitteres ruhák készítésének tudományát. A Flinserlek mogyorót és narancsot adnak a gyermekeknek, akik kívülről fújják a különböző mondásokat.  
Ausseei farsang: 2010. február 13–16. (Flinserl-felvonulás: 2010. február 16.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top