Gasztro

Ez a magyar gyerekek kedvenc étele!

Ha finom, az általában egészségtelen is. A gyerekek főleg előszeretettel esznek hizlaló ételeket – itthon negyedük küzd túlsúllyal. Nem minden jó tehát, amit egy gyerek finomnak talál. És miben segíthetünk a problémán mi, szülők?

Táplálkozási szokások felmérésével kutatta a gyermekelhízás okait a Nestlé. A vizsgálat apropója: a magyar gyerekek negyede túlsúllyal küzd. A kutatás a 4–8 éves, illetve 9–12 éves korosztály kedvenc ételeit is felderítette: kisebbek és nagyobbak egyaránt a bolognai spagettiért lelkesednek leginkább. A milánói makaróni és a rántott hús szintén kedvenceik között van, csakúgy, mint a palacsinta és a pizza.

Ami az elutasított ételek listáját illeti: a legtöbb kisgyereket gombával, (tök)főzelékkel és spenóttal lehet kikergetni a világból, a nagyobbak pedig a spenóttal és a tökfőzelékkel szemben táplálnak különös ellenérzést.

Ez lett a magyar gyerekek kedvenc étele!

Becsületes adag spenótos-gombás lasagna. Sajnos nem a gyerekeink kedvence.

Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa szerint a tésztafélék és a rántott hús sem az ördögtől való egy kiegyensúlyozott étrendben, ha ügyelünk a mértékletességre. “Nem mindegy, hogy milyen gyakran, milyen mennyiségben, milyen körettel kerülnek a gyerekek tányérjára ezek a fogások. Ha egy gyereknek a pizza a kedvenc étele, azzal önmagában nincs probléma, csak azzal, ha ezeken a kedvenc ételeken él. Néhány kisebb módosítással pedig az ízélmény megtartása mellett egészségesebbé válhat egy kedvenc fogás. Ha például a bolognai spagettihez zsírszegény húsból készül a szósz, a rántott hús mellé pedig salátát vagy egyéb zöldségköretet is adunk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünk étrendje változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen, ami hosszú távon csökkentheti az elhízás kockázatát is. Az elutasított spenót, gomba, a többi zöldséggel együtt ugyanakkor fontos tápanyagokat, köztük ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz, így fontos, hogy a gyerekek étrendjét színesítsék nap mint nap.  Ezért is kell odafigyelni rá, hogy szülőként mi is jó példát mutassunk a kicsiknek. A közös főzések és a közös étkezések például alkalmat teremtenek arra, hogy megismertessük velük a különböző hozzávalókat, így nyitottabbakká váljanak, többek között a zöldségek iránt is” – tette hozzá Kiss-Tóth Bernadett.

Az RTLII népszerű főzőműsorának zsűritagja, Fördős Zé szerint ugyancsak a szülői példa szerepe jelentős a táplálkozási szokások kialakításában. “Minden azon múlik, hogy a környezet – leginkább a szülők, de ideális esetben az iskola is – milyen gasztronómiai világot mutat meg a gyerekeknek. Ha esténként a közös családi főzéseknél előkerül egy-egy érdekesebb fűszer vagy ritkábban használt zöldség, a gyerek hamar rájön, hogy a dinó formájú csirkefalatokon túl is van élet, illetve étel”.  Fördős Zé azt is elárulta, hogyan állítana össze egyszerre kiegyensúlyozott és ízletes reggelit gyermekünknek. “A folyamatos változatosságra fókuszálnék. Hétvégén simán süthetünk amerikai palacsintát baconnel és juharsziruppal, de a hétköznapokon kerüljön az asztalra teljes értékű gabona, friss zöldség-gyümölcs, tejtermék, és lehetőleg legritkábban bolti felvágott, cukrozott készétel. A változatosság nemcsak egészséges, de gyönyörködtet is: ha minden nap valami más kerül az asztalra, a gyerekek és a felnőttek is szívesebben reggeliznek!” – hangsúlyozta a tévés-blogger.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top