Pékség otthon: 3 péksütemény házilag, ami megéri a fáradságot

nlc | 2015. November 28.
Ez már tényleg az a hétvége, amikor érdemes nekiállni a kelt tésztáknak is. Kimenni nem nagyon van kedvünk, ráérünk keleszteni, nem baj, ha megy a sütő, és a végeredmény is nagyon jólesik egy forró tea vagy kakaó mellé. Elő az élesztővel, jöhetnek kedvenc péksüteményeink!

A friss péksütemény illatánál kevés jobb dolog van, talán csak az jobb, ha ez az illat a saját lakásunkat lengi be. Ha hétköznap nem is sütünk minden nap, ilyenkor hétvégén érdemes nekiállni a kelesztés-gyúrás csodás folyamatának, a család biztosan nagyon hálás lesz az illatos péksüteményekért.

Császárzsemle házilag

Hozzávalók 12 db-hoz:

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, közben két-három részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, a felülete szép fényes, hólyagos lesz. Letakarjuk, és 35-40 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabba vágjuk, majd a darabokat egyesével gömbölyítjük. Letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük a gombócokat. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd laza csomót kötünk minden szálból. A csomó mellett lelógó két tésztavéget visszahajtjuk a csomó közepére. A fenti szálat fentről, a lentit pedig alulról bújtatjuk át.

Kibélelünk két nagy sütőlemezt sütőpapírral, és a megformázott zsemléket egymástól kissé távolabb ráfektetjük. A tepsiket letakarjuk, 30-40 percig pihenni hagyjuk a zsemléket, közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A megkelt zsemléket alaposan lepermetezzük vízzel (legjobb egy virágpermetezővel). Megszórjuk szezámmaggal, majd megint lepermetezzük vízzel, így a magok nem fognak leesni.

Kb. 20 perc alatt pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük őket.

Erdei gyümölcsös csiga

Hozzávalók 8 db csigához:

Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.

Tipp: A lekvárral kent csigákat készítsük el előző este, tegyük hűtőbe őket, majd sütés előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből, és süssük készre.

Bagel

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

Keverjük el a lisztet az élesztővel és a sóval, a mézet pedig a vízzel és az olívaolajjal, majd ez utóbbit adjuk a lisztes keverékhez. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Kelesszük minimum 1,5 órát. Az első kelesztés után gyúrjuk át alaposan a tésztát, osszuk 8-10 részre, gyúrjunk belőle kukacokat, majd a végeket vízzel tapasszuk össze, hogy karikákat kapjunk. Takarjuk le konyharuhával a tésztagyűrűket, és kelesszük még 30 percig. Közben forraljunk fel vizet egy lábosban, és melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A lobogó vízben egyenként addig főzzük a karikákat, amíg láthatóan megpuffadnak. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, szórjuk meg ízlés szerint egész mákkal, szezámmaggal, majd az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt süssük őket aranysárgára.

Még több péksütemény házilag:

Exit mobile version