A nagymamák a klasszikus búzadarával készült túrógombócra esküsznek, mi viszont most egy habkönnyű, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető túrógombóc receptet hoztunk, ami egy tartalmas leves után tökéletes második fogás lehet.
Gyors túrógombóc (búzadara nélkül)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 4,5 ek. liszt
- 2 db tojás (kettéválasztva)
- csipetnyi só
- 5 dkg vaj
- 6-7 ek. zsemlemorzsa
1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk.
2. Közben a vajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és kis lángon átpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Kb. 3 perc az egész. (közben a víz forr:)
3. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a túróhoz. Az első felét jó alaposan kell, a másodikat kissé óvatosabban, de homogén legyen a massza.
4. A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk, és óvatosan beleeresztjük a lobogó vízbe. Kb. egy perc után már indulnak is felfele a gombócok, ezután még kb. 5 perc kell a lobogó vízben ahhoz, hogy kész legyenek, ekkor szemmel láthatólag kissé meg is növekednek. Szűrővel kiszedjük, és meghempergetjük a zsemlemorzsában.
Még több túrógombóc az NLCafén:
- Mennyei zabpelyhes túrógombóc
- Mákkal tuningolt túrógombóc
- Hideg epres túrógombóc – a nyári kedvenc