Gasztro

Túrógombóc: villámgyors és tökéletes

A túrógombóc igazi nagy magyar kedvenc. A külföldiek csodálkozva kerülgetik, mert édes is meg nem is, zsemlemorzsába van forgatva, ami számukra szintén – minimum – érdekes, és akkor még jövünk a savanyú tejföl-porcukor keverékkel, amit mellé kínálunk. Nekik furcsa, nekünk magyaroknak mennyei!

 

A nagymamák a klasszikus búzadarával készült túrógombócra esküsznek, mi viszont most egy habkönnyű, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető túrógombóc receptet hoztunk, ami egy tartalmas leves után tökéletes második fogás lehet. 

Gyors túrógombóc (búzadara nélkül)

Túrógombóc: villámgyors és tökéletes

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 4,5 ek. liszt
  • 2 db tojás (kettéválasztva)
  • csipetnyi só
  • 5 dkg vaj
  • 6-7 ek. zsemlemorzsa

1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk.

2. Közben a vajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és kis lángon átpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Kb. 3 perc az egész. (közben a víz forr:)

3. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a túróhoz. Az első felét jó alaposan kell, a másodikat kissé óvatosabban, de homogén legyen a massza.

4. A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk, és óvatosan beleeresztjük a lobogó vízbe. Kb. egy perc után már indulnak is felfele a gombócok, ezután még kb. 5 perc kell a lobogó vízben ahhoz, hogy kész legyenek, ekkor szemmel láthatólag kissé meg is növekednek. Szűrővel kiszedjük, és meghempergetjük a zsemlemorzsában.

Még több túrógombóc az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top