Gasztro

Nem tett csodát az ásványvíz – bírságoltak

A Gazdasági Versenyhivatal 1,3 millió forintra bírságolta a Peridot Line Kft.-t, mert a cég tiltott gyógyító és megalapozatlan, egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette ásványvizét.

A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a társaság jogszerűtlenül népszerűsítette az ásványvizét több televíziós műsorban és a honlapján is, ugyanis a jogszabályi tilalom ellenére gyógyhatást tulajdonított a terméknek, valamint az egészségi állapotra vonatkozó, jótékony hatásokkal jellemezte az ásványvizet. Ezeket az állításokat azonban a cég bizonyítani nem tudta, ezáltal megtévesztette a fogyasztókat.

A társaság mindezeken felül a Magyar Vöröskereszt ajánlásával is népszerűsítette az ásványvizet, ami tilos az európai szabályozás szerint. A GVH nem állapította meg a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének felelősségét, az eljárást megszüntette a szervezettel szemben.

1,3 millió forint bírság egy megtévesztő ásványvízreklám miatt

A szerint a vizsgálat nem bizonyította, hogy megtévesztők lettek volna a termék deutériumtartalmával kapcsolatos állítások, így a hivatal erre vonatkozóan megszüntette az eljárást.

A versenyhivatal hangsúlyozta: az élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket és az ágazati jogszabályokat is, tehát gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek, valamint az egészségre gyakorolt hatásra vonatkozó állítások csak a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályok szerint tehetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top