3 csirkés recept, ami télen az igazi

nlc | 2015. December 08.
Csirkét enni mindig jó. Nyáron, ősszel és most, télen is. Csak a megfelelő társakat kell megtalálni hozzá, márpedig abból ilyenkor is akad néhány. Mutatjuk is 3 kedvenc téli csirkés receptünket.

A gyors vacsorák mellett, mint amilyen a tejfölös-fokhagymás csirke vagy a burgonyával és kolbásszal töltött csirkemell, olyan téli alapanyagokat is bátran használhatunk kedvenc csirkénk mellé, mint a kelbimbó vagy a vargánya. Lássuk 3 téli csirkés receptünket!

Töltött csirkemell sonkás kelbimbóval

Hozzávalók:

 

A csirke mellét felszúrom. A mell belső felén levő darabka húst leveszem. A csirkemájjal együtt egészen apróra vágom. Serpenyőben kevés vajban megpirítom, adok hozzá apróra vágott snidlinget, aszalt paradicsomot, őrölt diót és reszelt almát, valamint reszelt füstölt sajtot. Jól összekeverem, és betöltöm a felszúrt mellbe. Serpenyőben, lefedve, néhány perc alatt készre sütöm. Amikor mindenhol megpirult, kevés fehérbort öntök alá.

Ha elkészült, kiveszem a húst a serpenyőből, és a sütésből megmaradt szaftban megpirítom a csíkokra vágott sonkát, majd a nagyon apróra vágott paradicsomot is beleteszem. Összeforralom. A leforrázott kelbimbót beleforgatom a sonkába. Tálaláskor alulra teszem a kelbimbót, majd a néhány darabba vágott töltött mellet is ráteszem.

Csicseriborsós-csirkés curry

 Hozzávalók:

Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell.
A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük.
A curryt a rizzsel tálaljuk.

Vargányás csirkemell

 

Hozzávalók 4 személyre:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A szárított vargányát vízbe áztatjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és pirosra sütjük a felkockázott szalonnát.
A friss vargányát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd a serpenyőbe tesszük. Amikor oldala szép piros, kivesszük. A szalonnát szűrőkanállal kivesszük, azt is meleg tányéron tartjuk.

A szalonna zsiradékán átforgatjuk a cikkelyekre szeletelt burgonyát, majd a hagymát és a fokhagymagerezdeket. A csirkemelleket mindegyik oldalukon körbepirítjuk.
Tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük egymás mellé a szalonnát, a hagymás krumplit, a pirított vargányaszeleteket, a szárított vargányát, az egész fokhagymagerezdeket, végül a csirkemellet.

Hozzáadjuk a kakukkfüvet. Az egészet felöntjük a húslevessel és a szárított vargánya áztatásához használt vízzel. Lefedve kb. 45 percig pároljuk, a végén enyhén rágrillezünk.

Még több szuper csirkés recept az NLCafé oldalán:

 

Exit mobile version