A szezon egyik nagy kedvence: a gomba

nlc | 2015. December 10.
Nem mindenki szereti, de aki igen, az reggelire, ebédre és még vacsorára is szívesen eszik gombás fogásokat. Három receptünket azoknak hoztuk, akiknél hozzánk hasonlóan a szezon egyik kedvence a gomba.

Mióta rátaláltunk a tökéletes gombalevesre, azóta szinte hetente készül, és idén a gombás rizottó is feliratkozott az örök kedvencek listájára. Most újabb három recepttel bővítjük a gombás receptek választékát

Gombás májpástétom

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 kk. (por) zselatin
  • 100 ml (készülhet ¼ zöldségkockából is) húsleves
  • 500 g csirkemáj
  • 150 g csiperke gomba
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 fej lila hagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 120 g (puha) vaj
  • csipet (őrölt) ánizs
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A csirkemájat forró víz alatt mosd át, majd papír törlőkendővel itasd fel róla a maradék nedvességet. Vágd le a zsírosabb részeket, és szeleteld fel kisebb darabokra.

Egy serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál vajat, és 3-4 perc alatt pirítsd meg rajta a csirkemájat. Szűrőlapáttal kanalazd egy tálba, és a visszamaradt zsiradékon fonnyaszd meg a karikára vágott hagymát. Add hozzá a gombát, pirítsd néhány percig, majd tedd vissza a májat, és adj hozzá 1-2 evőkanálnyit a húslevesalapléből. Párold puhára a gombát és a májat. Ezután tedd át egy mély tálba, és botmixer segítségével pürésítsd. Ízesítsd sóval, borssal, egy csipetnyi őrölt ánizzsal. Add hozzá a puha vajat, és kevergesd, amíg teljesen felolvad a májas kencében. A masszát öntsd kisebb, kerek szufléformákba, és állítsd egy vízzel megtöltött tepsibe. A víz a forma egyharmadáig érjen. Ebben a vízgőzben párold 20 percig. Ezután vedd ki a formákat, és hagyd teljesen kihűlni.

A húslevesalaplét keverd össze a szójaszósszal, és közepes hőfokon forrósítsd fel. Keverd bele a zselatinport. Keverd csomómentesre, és locsold a pástétom tetejére. Tedd vissza a hűtőbe néhány órára, hogy a zselé megdermedjen. Tálald pirítóssal!

 

Gombás csirkeragu sajtos puliszkával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 tv paprika
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 1 kk. majoranna
  • 2 paradicsom
  • 1 mk. oregánó
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 csirke-alsócomb

Sajtos puliszka:

  • 50 g vaj
  • 8 dl víz
  • 50 g reszelt sajt
  • 10 dkg kukoricadara
Kategóriaebéd
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.

Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.

 

A puliszkához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.

 

Gombás sertésszűz batyuk

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 rúd leveles tészta
  • 50 dkg gomba
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 3 ág kakukkfű
  • pár csipet bors
  • 1 ek. olaj
  • 12 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kg sertésszűz
Kategóriaebéd
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd körben sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni, a serpenyőt a lángról félrehúzzuk, és lefedjük.

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

 

A húst 6, kb. 5 cm-es darabra vágjuk. 2 szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, teszünk rá a gombás pépből, ráültetjük a húst, majd a tetejére is teszünk a gombából, és a szalonnákkal körbefogjuk. A leveles tésztából nagyobb darabokat vágunk, a batyura borítjuk és az aljánál összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

 

További gombás ételek receptjei az NLCafén:

Exit mobile version