Tengeri herkentyűket enni jó és egészséges is, csak nem mindig tudjuk, hogy hogy is kezdjünk hozzá. Mi most hoztunk egy szuper receptet szerzőnk, Piazza Gabriella könyvéből. A Tavola in Piazza és a Tárka Bárka blog bloggere rengeteg praktikus és hasznos információt gyűjtött össze könyvében a Magyarországon kapható tenger gyümölcseiről és édesvízi társairól, rákokról, kagylókról és csigákról. A rendkívül alapos könyvben 70 recept is szerepel, ami igazi aranybánya a tenger gyümölcseit kedvelő konyhatündéreknek.
Garnélaburger
Hozzávalók 4 személyre:
A garnélapogácsákhoz:
- 500 g tigrisgarnéla-farok
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kk őrölt pirospaprika
- só, frissen őrölt fekete bors
- finom zsemlemorzsa
- napraforgóolaj
A zöld fűszeres joghurthoz:
- 200 ml görög joghurt
- egy kis csokor vegyes zöld fűszer (kakukkfű, zsálya, petrezselyemzöld, koriander)
- só
A paradicsomszószhoz:
- 8 ek. sűrű paradicsomszósz
- csipetnyi mustárpor
- ½ tk. oregánó
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. kapribogyó
- só, frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
- 8 db mini hamburgerzsömle
- 2 paradicsom
- 8 lollosaláta-levél
- 125 g mozzarella
A joghurtos mártáshoz a zöld fűszereket finomra aprítjuk, összekeverjük a joghurttal, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk.
A paradicsomos mártáshoz a kapribogyót finomra aprítjuk. A paradicsomszószt megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk az oregánót, a kapribogyót, valamint az olívaolajat, összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.
A paradicsomokat és a mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük, lecsöpögtetjük.
A garnélapogácsához a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, a fokhagymagerezdet meghámozzuk és áttörjük.
A garnélák páncélját lefejtjük, a hús felső részét bemetsszük, és a bélcsatornát eltávolítjuk.
A garnélahúst nagyon finomra, majdnem pépesre aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a pirospaprikát, valamint a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet összekeverjük. A masszából a mini hamburgerzsömlék átmérőjével azonos nagyságú, kb. 1,5 cm magas pogácsákat formázunk, és 30 percig állni hagyjuk.
Egy serpenyőben kevés napraforgóolajat hevítünk. A pogácsákat finom zsemlemorzsába forgatjuk, és az olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A mini hamburgerzsömléket félbevágjuk, tepsibe rakjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, grill programon mindkét oldalukat megpirítjuk.
A zsömlék alsó felére egy-egy evőkanálnyi joghurtos mártást csorgatunk. Ráhelyezzük előbb a salátaleveleket, aztán a még forró garnélapogácsákat, majd a paradicsom- és mozzarellaszeleteket, egy kevés paradicsommártást, végül a zsömlék tetejét, és azonnal tálaljuk.
A Rákok, kagylók, csigák, tintahalak című könyv ételreceptekkel megspékelve és színes fotókkal fűszerezve a tenger gyümölcseit és édesvízi társaikat szeretné megismertetni és megszerettetni a magyar olvasókkal.
A könyv bevezetője számos érdekes és hasznos ismeretet, valamint pótolhatatlan gyakorlati tanácsot tartalmaz. Olvashatunk benne
– a tenger gyümölcseinek dicséretéről,
– a rákok, kagylók, csigák, tintahalak élőhelyéről és biológiájáról,
– az állatok kifogásának és piacra szállításának módjáról,
– a vásárláskor figyelembe veendő szempontokról,
– a tisztítás és előkészítés mikéntjéről (fázisfotókkal illusztrálva),
– a lehetséges hőkezelési eljárásokról és fűszerezésről,
– valamint a borválasztás szempontjairól.
A könyv második részében a mintegy 40 faj részletes leírásához 69 ételrecept társul, amelyeket színes ételfotók illusztrálnak.
A kötet szerzője Piazza Gabriella, Olaszországban élő magyar gasztroblogger. Szerzőtársa Hoitsy György halbiológus, pisztrángtenyésztő.
Piazza Gabriella – Hoitsy György: Rákok, kagylók, csigák, tintahalak
Corvina Kiadó Kft.
2013
212 oldal