Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Garnélaburger és egy könyv a tengeri herkentyűk rajongóinak

Sokféle burgert ettünk már, de garnélásat még soha. Pedig milyen finom! Csak egy jó recept kell hozzá és valaki, aki ilyen jó ötleteket ad a tengeri herkentyűk felhasználásához.

Tengeri herkentyűket enni jó és egészséges is, csak nem mindig tudjuk, hogy hogy is kezdjünk hozzá. Mi most hoztunk egy szuper receptet szerzőnk, Piazza Gabriella könyvéből. A Tavola in Piazza és a Tárka Bárka blog bloggere rengeteg praktikus és hasznos információt gyűjtött össze könyvében a Magyarországon kapható tenger gyümölcseiről és édesvízi társairól, rákokról, kagylókról és csigákról. A rendkívül alapos könyvben 70 recept is szerepel, ami igazi aranybánya a tenger gyümölcseit kedvelő konyhatündéreknek. 

Garnélaburger

Fotó: Török-Bognár Renáta
Fotó: Török-Bognár Renáta

Hozzávalók 4 személyre:

A garnélapogácsákhoz:

  • 500 g tigrisgarnéla-farok
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • finom zsemlemorzsa
  • napraforgóolaj

A zöld fűszeres joghurthoz:

  • 200 ml görög joghurt
  • egy kis csokor vegyes zöld fűszer (kakukkfű, zsálya, petrezselyemzöld, koriander)

A paradicsomszószhoz:

  • 8 ek. sűrű paradicsomszósz
  • csipetnyi mustárpor
  • ½ tk. oregánó
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. kapribogyó
  • só, frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz:

  • 8 db mini hamburgerzsömle
  • 2 paradicsom
  • 8 lollosaláta-levél
  • 125 g mozzarella

A joghurtos mártáshoz a zöld fűszereket finomra aprítjuk, összekeverjük a joghurttal, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk.

A paradicsomos mártáshoz a kapribogyót finomra aprítjuk. A paradicsomszószt megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk az oregánót, a kapribogyót, valamint az olívaolajat, összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.

A paradicsomokat és a mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük, lecsöpögtetjük.

A garnélapogácsához a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, a fokhagymagerezdet meghámozzuk és áttörjük.

A garnélák páncélját lefejtjük, a hús felső részét bemetsszük, és a bélcsatornát eltávolítjuk.

A garnélahúst nagyon finomra, majdnem pépesre aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a pirospaprikát, valamint a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet összekeverjük. A masszából a mini hamburgerzsömlék átmérőjével azonos nagyságú, kb. 1,5 cm magas pogácsákat formázunk, és 30 percig állni hagyjuk.

Egy serpenyőben kevés napraforgóolajat hevítünk. A pogácsákat finom zsemlemorzsába forgatjuk, és az olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

A mini hamburgerzsömléket félbevágjuk, tepsibe rakjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, grill programon mindkét oldalukat megpirítjuk.

A zsömlék alsó felére egy-egy evőkanálnyi joghurtos mártást csorgatunk. Ráhelyezzük előbb a salátaleveleket, aztán a még forró garnélapogácsákat, majd a paradicsom- és mozzarellaszeleteket, egy kevés paradicsommártást, végül a zsömlék tetejét, és azonnal tálaljuk.

Garnélaburger és a halimádók alapkönyve

A Rákok, kagylók, csigák, tintahalak című könyv ételreceptekkel megspékelve és színes fotókkal fűszerezve a tenger gyümölcseit és édesvízi társaikat szeretné megismertetni és megszerettetni a magyar olvasókkal.

A könyv bevezetője számos érdekes és hasznos ismeretet, valamint pótolhatatlan gyakorlati tanácsot tartalmaz. Olvashatunk benne
– a tenger gyümölcseinek dicséretéről,
– a rákok, kagylók, csigák, tintahalak élőhelyéről és biológiájáról,
– az állatok kifogásának és piacra szállításának módjáról,
– a vásárláskor figyelembe veendő szempontokról,
– a tisztítás és előkészítés mikéntjéről (fázisfotókkal illusztrálva),
– a lehetséges hőkezelési eljárásokról és fűszerezésről,
– valamint a borválasztás szempontjairól.
A könyv második részében a mintegy 40 faj részletes leírásához 69 ételrecept társul, amelyeket színes ételfotók illusztrálnak.

A kötet szerzője Piazza Gabriella, Olaszországban élő magyar gasztroblogger. Szerzőtársa Hoitsy György halbiológus, pisztrángtenyésztő.

Piazza Gabriella – Hoitsy György: Rákok, kagylók, csigák, tintahalak
Corvina Kiadó Kft.
2013
212 oldal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top