Miért is nem sütünk kuglófot gyakrabban? Kevés jobb dolog van a reggeli friss, puha kuglófnál! Ha még egy kis fahéj és szegfűszeg is kerül bele, különösen jól fog esni az ünnepek alatt.
Hozzávalók az alaptésztához:
(a mérce 2,5 decis bögre)
- 2 bögre liszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. őrölt fahéj
- ½ kk. őrölt szegfűszeg (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- ½ kk. őrölt gyömbér
- 2/3 bögre puha vaj
- 3 tojás
- 2/3 bögre tej
- 1 ½ bögre cukor
A sütőtökös tésztához:
- 30 dkg sült sütőtök
- 3 ek. tej
- ½ bögre liszt
- 1 ek. barna cukor
A kakaós tésztához:
- 1/3 bögre keserű kakaópor
Fahéjas máz:
- 1 bögre porcukor
- 1 púpos kk. őrölt fahéj
- 3-4 ek. víz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lisztet keverjük össze az őrölt fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) és a szódabikarbónával, meg a sütőporral.
Először keverjük össze az alaptészta hozzávalóit: gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajat és a cukrot krémesre, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a liszt felét, majd a tejet, legvégül dolgozzuk össze a megmaradt liszttel.
Felezzük el ezt a krémes masszát és az egyik felébe keverjük bele a keserű kakaóport. A megsült sütőtököt turmixoljuk krémesre kb. 3 evőkanál tejjel, és keverjük bele a megmaradt tésztába. Mivel a tészta ettől fellazul, adjunk hozzá még ½ bögre lisztet és 1 kanál barna cukrot.
Egy kuglófforma alját, oldalát kenjük ki vajjal, és töltsük bele a sütőtökös massza kétharmadát. Kanalazzuk rá a kakaós tésztát, majd megint egy keveset a sütőtökös masszából.
Tegyük forró sütőbe, és süssük kb. 45-50 percig.
Amikor kihűlt, kenjünk rá fahájas cukormázat. Ehhez a porcukrot keverjük össze egy kiskanál fahéjjal és adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű, kenhető állaga legyen. Öntsük a kuglófra, és hagyjuk kis időre, hogy megdermedjen.
Még több kuglófrecept az NLCafén:
- Látványos és könnyű: kuglófmánia receptekkel
- 3 mesés kuglóf az otthon melegedős estékre
- Így készül a “dobostortás” kuglóf