5 tipp a tökéletes szilveszteri bóléhoz:
- A bólé alapja az alkohol és a gyümölcs. Ne spórolj egyikkel sem! Az alkohol főszabály szerint általában pezsgő, de lehet habzóbor, vörösbor, fehérbor, pálinka, likőrök, rum, tehát gyakorlatilag bármi, csak erős legyen. 🙂
- Bátran használd a gyümölcsöket: mandarin, narancs, citrom, lime, vérnarancs, grépfrút, ananász minden mennyiségben mehet, de ha sikerül beszerezni egy-két egzotikus gyümölcsöt, azokat is nyugodtan dobjátok bele a bóléba. Fűszerezni is bátran lehet: fahéj, vanília, csillagánizs, gyömbér, tehát a tél fűszerei a leggyakoribb ízesítők.
- Hagyd állni a bólét legalább 2-3 órán át a hűtőben.
- Nagy tálban tálald, csak ne felejts mellé merőkanalat is adni.
- Gyerekeknek készíts alkoholmentes bólét, de tálald ugyanúgy, hogy ők is élvezhessék a merőkanalazást-bólézást. Arra azért figyelj, hogy jó messze legyen a gyerekek bóléja a felnőttekétől, nehogy összekeverjék.
Jamie Oliver szilveszteri bóléja
Hozzávalók:
- 75 ml mandarinlé
- 150 ml konyak
- 225 ml skót whiskey
- 300 ml áfonyalé
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 mandarin vékonyra szeletelve
- 3 cseresznye (elhagyható)
Öntsük a hozzávalókat egy nagy tálba, keverjük össze és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Öntsük egy félig jéggel teli kancsóba, keverjük össze és hagyjuk állni 5 percig tálalás előtt.