A svédtől az olasz kedvencig: variációk húsgombócra

nlc | 2016. Január 11.
Bevallom, én még hidegen is szeretek bekapkodni egy-egy húsgombócot. Próbáljátok ki ezeket a jó kis recepteket!

Nyáron a húsgombócot legszívesebben padlizsános lecsóval készítjük, ilyenkor télen viszont inkább a gombaszószos húsgombóc és a magyaros paradicsomos káposztás húsgombócot szereti a család. Most viszont szeretnénk kicsit újítani, ezért kerestünk 3 új receptet, továbbra is ragaszkodva a húsgombóc formához.

Svéd húsgombóc

A húsgolyókhoz
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek. mustár
szerecsendió, só, bors

A mártáshoz
100 g vaj
100 g búzaliszt
4 dl alaplé
2,5 dl tejszín
2-3 ek. szójaszósz
1 cs. petrezselyem
só, bors

A burgonyához
7 közepes burgonya
1 cs. petrezselyem
só, bors

A vörös áfonyás szószhoz
2 dl vörösáfonya-lekvár
100 g aszalt vörös áfonya
1,5 dl almalé

1. A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, majd vaj és olaj keverékén kisütjük.

2. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk 1-1,5 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

3. A vörös áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk.

4. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.

Königsbergi húsgombóc

Hozzávalók:

A mártáshoz:

A darált húshoz hozzáadjuk a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét, az apró kockákra vágott szalonnát és hagymát, a szardellafilét és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk. Másfél liter vízbe beleteszünk egy fej félbevágott hagymát, borsot, sót, babérlevelet. A fűszeres levet felforraljuk, és kb. 20 perc alatt kifőzzük benne a húsmasszából készített kb. 4 cm-es gombócokat. A megfőtt gombócokat leszűrjük, és melegen tartjuk. A főzőlevet félretesszük. A mártáshoz a felhevített vajon a lisztet kissé megfuttatjuk, felöntjük fél liter átszűrt főzőlével, kaprival, citromlével, mustárral ízesítjük, felforraljuk. A tojássárgáját egy csészében elkeverjük egy kis mártással, majd az egészet a mártáshoz adjuk. Cukorral, sóval, borssal ízesítjük, esetleg még egy kis citromlevet teszünk bele, és már nem forraljuk, csak melegítjük. A gombócokat a forró mártásba tesszük és átmelegítjük.

Paradicsomos spagetti húsgombóccal

Hozzávalók:

Elkészítése:

A hagymát finomra vágjuk, és zúzott fokhagymával együtt kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, valamint 2 dl vizet, ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. Lassú tűzön, időnként megkeverve, egy órán át főzzük. Közben a darált húst összekeverjük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrjuk, és apró, gyűszűnyi golyókat formázunk belőle. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és több részletben megpirítjuk a húsgolyókat, majd 20 percig főzzük a paradicsomszószban. A tésztát a csomagon olvasható ideig főzzük sós vízben, majd összekeverjük a paradicsomos húsgolyókkal.

Még több húsgombóc receptje az NLCafén:

Exit mobile version