nlc.hu
Gasztro
Mennyei pitereceptek, amikkel nem lehet hibázni

Mennyei pitereceptek, amikkel nem lehet hibázni

Van abban valami, hogy az amerikai filmekben mindig pitét visznek vendégségbe. Pofonegyszerű, hamar elkészíthető, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra tökéletes pite alapreceptet, akkor a végtelenségig variálható.
A legnagyobb jóindulattal is középhaladó hobbiszakácsnak mondanám magam. Simán megsütök omlósra és ropogósra egy kacsát, de a mai napig képes vagyok elrontani egy rántást. De szeretek főzni, mert kikapcsol, és kreatívkodhatok közben.

Karácsonykor kezdtem el pitékkel kísérletezni. Az első előtt megannyi receptet elolvastam, végül ezekből kiindulva mentem a saját fejem után.

Pitetészta alaprecept:

  • 30 dkg liszt (Én 22 dkg finomlisztet és 8 dkg zablisztet/rozslisztet szoktam használni.)
  • 12 dkg cukor (lehet barna vagy porcukor is)
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 /3 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg vaj

A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd elkezdjük összegyúrni. Tudom, hogy sokan – a gyorsaság miatt – szeretik géppel készíteni a tésztát, de ha van időnk, érdemes kézzel gyúrni. Megadja azt az érzést, amitől olyan jó sütni, másrészt érezzük, ahogyan a liszt veszi fel a vajat és a tojást. A végén nem baj, ha ragadós a pitetésztánk, egy pici liszttel megszórjuk, majd fóliába tekerve egy órára – de akár egy éjszakára is – a hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, ugyanis a puha vaj miatt nem lehet a tésztával azonnal dolgozni.Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Almás pitetöltelék:

  • 5 nagyobb alma
  • barna cukor vagy méz
  • fél citrom
  • őrölt fahéj és szerecsendió

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy lábosban melegíteni kezdjük. Mehet bele a cukor vagy a méz (mindenki annyit tegyen bele, amit még elbír “édességben”), aztán a fél citrom kifacsart leve, és – szintén ízlés szerint – a fűszerek is. Az alma akkor jó, ha elfőtt a leve. Étkezési keményítővel, grízzel vagy liszttel is lehet sűríteni, de ennél a tölteléknél nekem nem volt rá szükségem. Viszont a töltelék csak akkor jó, ha sűrű, különben “eláztatjuk” a pite alját.

Vörös gyümölcsös pitetöltelék:

  • 30 dkg piros ribizli (fagyasztott)
  • 30 dkg áfonya vagy vegyes erdei gyümölcsök (fagyasztott)
  • 1 ek. barna cukor
  • fél citrom
  • 2 ek. (jó minőségű) erdeigyümölcs-lekvár (vagy szeder-, ribizli- …)

A gyümölcsöket (még fagyosan) egy lábosban melegíteni kezdjük. Majd jöhet hozzá az 1 evőkanál barna cukor (elhagyható) és a lekvár. Kóstolás után lehet belecsavarni a citromból. Ezek a gyümölcsök kevésbé engednek levet, és a lekvár is összefogja a tölteléket, de sűrítésnek itt is lehet keményítőt, lisztet vagy grízt használni (csak módjával!)

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Meggyes pitetöltelék:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt (öntsd le a levét!)
  • 1 ek. méz
  • 2 ek. barna cukor (ha szükséges)
  • fél citrom (ha szükséges)
  • 3 ek. házi meggylekvár
  • 2 ek. gríz

Tudom, nem mindenkinek lapul a kamrájában házi meggylekvár. Viszont idén nyárig nekem sem volt, aztán Csabi barátomtól kaptam egy kis szatyor meggyet, amit simán megfőztem lekvárnak (mindenmentesen) és pont 5-6 kis üveg lett belőle. Na, ebből adtam 3 kanállal a meggybefőtthöz és alaposan összefőztem őket. Még így is sok levet eresztenek, szóval legalább 2 kanál grízre szükségem volt a sűrítéshez. És a szokásos módon mehet bele a cukor, de el is hagyható, ha savanykásan szereted.

A töltelékeket is le kell hűteni mielőtt megtöltenénk a pitét.

Végső simítások

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Óvatosan kell dolgozni, hiszen ahogy melegszik a vaj, úgy lesz egyre nehezebb nyújtani a tésztát.

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Lisztezni lehet többször, végül egy kb. 0.5 cm vastag köralakot kell kapnunk. A lisztezett, kivajazott piteformába óvatosan belehelyezzük a tésztát. Rányomjuk a széleit a forma oldalára, majd levágjuk késsel a felesleget.

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Megszurkálhatjuk 1-2 helyen, majd jöhet bele a kihűlt, sűrű töltelék!

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

A maradék tésztából derelyevágóval készíthetünk a pite tetejére csíkokat, vagy különböző formával vághatunk ki rá különböző formákat…

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ezután levesszük 170 fokra a sütő hőmérsékletét, és aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan hamar barnul a tésztánk teteje, érdemes akár 150 fokra is levenni a hőfokot. Én nem szoktam megkenni tojással a tészta tetejét (ebben az amerikai mintát követem), az almáspitét viszont mézes vízzel igen,  4-5 perccel azelőtt, hogy kikapnám a sütőből.

Mennyei pite receptek, amikkel nem lehet hibázni

Még több pite!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top