A legnagyobb jóindulattal is középhaladó hobbiszakácsnak mondanám magam. Simán megsütök omlósra és ropogósra egy kacsát, de a mai napig képes vagyok elrontani egy rántást. De szeretek főzni, mert kikapcsol, és kreatívkodhatok közben. |
Karácsonykor kezdtem el pitékkel kísérletezni. Az első előtt megannyi receptet elolvastam, végül ezekből kiindulva mentem a saját fejem után.
Pitetészta alaprecept:
- 30 dkg liszt (Én 22 dkg finomlisztet és 8 dkg zablisztet/rozslisztet szoktam használni.)
- 12 dkg cukor (lehet barna vagy porcukor is)
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 /3 csomag sütőpor
- 12,5 dkg vaj
A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd elkezdjük összegyúrni. Tudom, hogy sokan – a gyorsaság miatt – szeretik géppel készíteni a tésztát, de ha van időnk, érdemes kézzel gyúrni. Megadja azt az érzést, amitől olyan jó sütni, másrészt érezzük, ahogyan a liszt veszi fel a vajat és a tojást. A végén nem baj, ha ragadós a pitetésztánk, egy pici liszttel megszórjuk, majd fóliába tekerve egy órára – de akár egy éjszakára is – a hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, ugyanis a puha vaj miatt nem lehet a tésztával azonnal dolgozni.
Almás pitetöltelék:
- 5 nagyobb alma
- barna cukor vagy méz
- fél citrom
- őrölt fahéj és szerecsendió
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy lábosban melegíteni kezdjük. Mehet bele a cukor vagy a méz (mindenki annyit tegyen bele, amit még elbír “édességben”), aztán a fél citrom kifacsart leve, és – szintén ízlés szerint – a fűszerek is. Az alma akkor jó, ha elfőtt a leve. Étkezési keményítővel, grízzel vagy liszttel is lehet sűríteni, de ennél a tölteléknél nekem nem volt rá szükségem. Viszont a töltelék csak akkor jó, ha sűrű, különben “eláztatjuk” a pite alját.
Vörös gyümölcsös pitetöltelék:
- 30 dkg piros ribizli (fagyasztott)
- 30 dkg áfonya vagy vegyes erdei gyümölcsök (fagyasztott)
- 1 ek. barna cukor
- fél citrom
- 2 ek. (jó minőségű) erdeigyümölcs-lekvár (vagy szeder-, ribizli- …)
A gyümölcsöket (még fagyosan) egy lábosban melegíteni kezdjük. Majd jöhet hozzá az 1 evőkanál barna cukor (elhagyható) és a lekvár. Kóstolás után lehet belecsavarni a citromból. Ezek a gyümölcsök kevésbé engednek levet, és a lekvár is összefogja a tölteléket, de sűrítésnek itt is lehet keményítőt, lisztet vagy grízt használni (csak módjával!)
Meggyes pitetöltelék:
- 1 üveg magozott meggybefőtt (öntsd le a levét!)
- 1 ek. méz
- 2 ek. barna cukor (ha szükséges)
- fél citrom (ha szükséges)
- 3 ek. házi meggylekvár
- 2 ek. gríz
Tudom, nem mindenkinek lapul a kamrájában házi meggylekvár. Viszont idén nyárig nekem sem volt, aztán Csabi barátomtól kaptam egy kis szatyor meggyet, amit simán megfőztem lekvárnak (mindenmentesen) és pont 5-6 kis üveg lett belőle. Na, ebből adtam 3 kanállal a meggybefőtthöz és alaposan összefőztem őket. Még így is sok levet eresztenek, szóval legalább 2 kanál grízre szükségem volt a sűrítéshez. És a szokásos módon mehet bele a cukor, de el is hagyható, ha savanykásan szereted.
A töltelékeket is le kell hűteni mielőtt megtöltenénk a pitét.
Végső simítások
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Óvatosan kell dolgozni, hiszen ahogy melegszik a vaj, úgy lesz egyre nehezebb nyújtani a tésztát.
Lisztezni lehet többször, végül egy kb. 0.5 cm vastag köralakot kell kapnunk. A lisztezett, kivajazott piteformába óvatosan belehelyezzük a tésztát. Rányomjuk a széleit a forma oldalára, majd levágjuk késsel a felesleget.
Megszurkálhatjuk 1-2 helyen, majd jöhet bele a kihűlt, sűrű töltelék!
A maradék tésztából derelyevágóval készíthetünk a pite tetejére csíkokat, vagy különböző formával vághatunk ki rá különböző formákat…
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ezután levesszük 170 fokra a sütő hőmérsékletét, és aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan hamar barnul a tésztánk teteje, érdemes akár 150 fokra is levenni a hőfokot. Én nem szoktam megkenni tojással a tészta tetejét (ebben az amerikai mintát követem), az almáspitét viszont mézes vízzel igen, 4-5 perccel azelőtt, hogy kikapnám a sütőből.
Még több pite!
- Nyári gyümölcsös piték – ezek miatt érdemes bulit rendezni
- A legfinomabb citromos pite
- 12 guszta és kreatív pite – fotók
- Variációk pitére: klasszikusok és újítások