A macaron készítésének egyik titka a friss és szobahőmérsékletre fölmelegedett tojásokban rejlik. Éppen ezért, miután kivetted a tojásokat a hűtőből, üsd fel őket, válaszd szét a sárgákat a fehérjétől, majd várd meg, hogy felmelegedjenek.
A másik lényeges szempont a macaron sikeréhez, hogy a megadott mennyiségeket nagyon pontosan kell lemérni, ne legyen sem kevesebb, sem több, pontosan annyi, mint ami a receptben szerepel.
A málnás macaron hozzávalói kb. 25-30 darabhoz
- 13,5 dkg mandulaliszt
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg tojásfehérje (4-5 nagyobb tojás)
- 10 dkg cukor
- 2 csipetnyi piros ételfesték
- 20 dkg málnalekvár
Így készítheted el a málnás macaront
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.
Mérd pontosan a mandulalisztet, és keverd el a porcukorral, majd (kávé)darálóba öntve daráld 2-3 percig. A pontosan kimért tojásfehérjét keverőtálba töltsd, majd habverővel vagy robotgéppel habosodásig közepes fordulaton, ezt követően lassú fokozaton verd keményre. A lassú fokozatra kapcsolástól kezdve apránként add hozzá a cukrot. Ha elkészült a keményre vert tojáshab, óvatosan keverd bele az ételfestéket.
A tojáshabhoz kanalanként keverd a mandulalisztet. Amikor elkészült a macaron tésztája, sütőpapírral bélelt vagy szilikonos tepsibe kanalazd. Nyomózsákba is töltheted a krémet, és óvatosan kis halmokat nyomj a tepsire. Sütés előtt a macaront feltétlenül pihentesd 15 percet.
A tepsit a sütő alsó rekeszébe tolt, majd süsd a macaronokat kb. 15 percig. A negyedóra leteltét követően végy ki egy süteményt, kóstold meg vagy törd ketté ellenőrizve, hogy megsült-e. Ha szükséges, 1-5 percre hagyd még a sütőben a tepsit. A kihűlt macaront töltsd meg a málnalekvárral, két süteményt tapasztva egymáshoz.
Olvass még macaron témájú cikkeket az NLCafén
- A segítség macaron formájában érkezik
- Szín- és ízkavalkád a macaron napján
- Kép- és gifcunami a macaron napjára
Fotó: Pinterest