A klasszikus túrógombócot is bármikor örömmel elfogadjuk, de a különlegesebb túrógombócokra is nyitottak vagyunk, ezért megnéztük, milyen túrógombóc-variációk készülnek bloggereink konyháján.
Túrógombóc reformosan
Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere egy igazi reformtúrógombócot készített.
Hozzávalók:
- 40 dkg túró
- 1 tojás
- 5 ek. zabliszt
- 2 ek. kukoricadara
- 2 kk. nyírfacukor
- 1 ek. vaj
- kb. 8 dkg tönköly zsemlemorzsa
- a tálaláshoz porcukor, tejföl vagy juharszirup
Villával nyomkodjuk szét a túrót, majd adjuk hozzá a zablisztet, a kukoricadarát, az édesítőt és a tojást. Dolgozzuk össze, és tegyük félre egy kevés időre, hogy a dara kissé megdagadjon.
Addig egy nagy lábosban forraljunk fel vizet bőségesen. Amikor forr a víz, formázzunk gombócokat a masszából és főzzük ki a vízben. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére. Nagyjából 5 perc kell hozzá. Utána még 1-2 perc, és kivehető.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, szórjuk rá a morzsát és 1-2 perc alatt pirítsuk aranybarnás színűre. A lecsepegtetett gombócokat hempergessük meg benne.
A tejfölt keverjük össze ízlés szerint néhány kanál porcukorral és öntsük a gombócokra. Vagy tejföl és porckor helyett használhatunk juharszirupot, esetleg baracklekvárt.
Tejbegrízes túrógombóc
Két kedvenc összegyúrva! Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette ezt az isteni tejbegrízes túrógombócot.
A tejbegríz hozzávalói:
- 60 gramm búzadara
- 3 ek. cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 dl tej
A túrógombóchoz:
- 500 gramm túró
- egy citrom leve
A morzsához:
- egy kis olaj
- zsemlemorzsa
A tejbegríz hozzávalóit egy edénybe teszem, és felforralom. Kevergetni kell, mert könnyen kifut, odaég.
Közben olajon zsemlemorzsát pirítok. Ha mindkettő kész van, akkor várok egy kicsit, hogy kihűljenek. Ha a gríz már langyos, akkor mehet hozzá a túró, összekevertem alaposan. Meg rácsöpögtettem egy citrom levét is. Aztán összekevertem, hogy teljesen elvegyüljön a túró, majd vizes kézzel gombócokat formáztam és meghempergettem őket a morzsában. Porcukros tejföllel tálaljuk.
Villámgyors kukoricadarás túrógombóc karamellöntettel
Gyors és fantasztikus túrógombóccal zárjuk a sort, melyet Kövérné Kalmár Mónika, a Maimoni bloggere készített.
Ezt a receptet egyszer el kell készíteni, és utána az ember ünnepélyesen megfogadja, hogy eztán már soha máshogy. Csak így.
Hozzávalók:
- 0,5 l víz
- 15 dkg kukoricadara
- 0,5 kg túró
- fél kk. só
A karamellöntethez:
- 13 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
A vizet a sóval egy lábasban felforraljuk, beleöntjük a darát, és pár perc alatt sűrű masszává főzzük. Hozzáadjuk a túrót, és gépi habverővel jól összedolgozzuk. Kicsit várunk, amíg hűl és összébb áll, addig megpirítjuk hozzá kevés olajon a zsemlemorzsát.
Vizes kézzel gombócokat formázunk a darás túróból, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában.
Ezúttal karamellt készítettem hozzá, ez a bevált receptem: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat. Kész.
Még több túrógombóc az NLCafén:
- Mennyei zabpelyhes túrógombóc
- Mákkal tuningolt túrógombóc
- Hideg epres túrógombóc – a nyári kedvenc