A sajttorta az egyik legfinomabb sütemény. Elkészítése csöppet sem bonyolult, ráadásul napokig eltartható, frissességét hűtve megőrzi. Ha egyáltalán félre kell tenni, mert annyira különleges, hogy többnyire azonnal elfogy. Próbáld ki a legfinomabb házi készítésű sajttorta receptjét.
Az egyszerűség kedvéért a mennyiségeket bögrében adjuk meg. 1 bögre = 2,5 dl
A házi sajttorta hozzávalói
A tésztához
- másfél bögre kekszmorzsa (lehetőleg Graham lisztes kekszből)
- 1/3 bögre olvasztott vaj
- 5 evőkanál cukor
A sajttöltelékhez
- 25 dkg mascarpone
- másfél bögre cukor
- 4 tojás különválasztva
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. vaníliaaroma
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 170 fokra. A tésztához a hozzávalókat alaposan keverd össze, majd simítsd kb. 20-22 cm átmérőjű sütőtálba.
A sajttorta töltelékéhez a mascarponét a cukorral, a tojássárgákkal, a citromlével és a vaníliaaromával robotgép segítségével keverd krémesre. A tojásfehérjékből keményre vert habot – lehetőleg lyukas fakanállal – adagonként keverd a sajtkrémhez. Az elkészült tölteléket öntsd a tortára, majd told az edényt a sütőbe 35 percre. A sütési idő lejártát követően kapcsold ki a sütőt, de a sajttortát még hagyd bent egy órát. Fontos, hogy addig ne nyisd ki a sütő ajtaját.
Amikor lehűlt, a sajttortát tedd hűtőszekrénybe, majd hidegen szeleteld.
Mik vannak?!
A sajttorta nem csak édesség. A Cheesecake (magyarul: Sajttorta) még egy dal is, amely a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon hangzott el. A dalt a fehérorosz Teo adta elő angol nyelven. A sláger a döntőben 43 pontot ért el, ami a 16. helyet jelentette a 26 fős mezőnyben.