Aszalt vörös áfonyás csokis zabkeksz
Hozzávalók / 4 adag
• 225 g vaj (1 bögre)
• 1 bögre barna cukor
• 1,5 bögre finomliszt
• 2 bögre zabpehely
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 8 ek. csokoládéforgács (fél bögre)
• 15 dkg aszalt vörös áfonya (fél bögre)
• 1 csipet só
• 1 teáskanál fahéj
• 1 db tojás
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és további egy percig magas fokozaton keverjük. Egy tálba tesszük a zabpelyhet, az áfonyát és a csokit. A maradék szárazanyagokat alaposan összekeverjük és a vajas, tojásos masszához adjuk, majd beleborítjuk a zabpelyhet is. Fél órára hűtőbe tesszük.
Kb. 50 grammos gombócokat formázunk a tésztából és egymástól kellő távolságra elhelyezzük őket a sütőlemezen. Tetejüket kicsit lelapítjuk. Fontos, hogy legalább 10 cm távolság legyen a kekszeink között, mert a sütés során terülni fognak és összetapadhatnak. 10-12 percig hagyjuk a sütőben, amíg a szélei szépen bebarnulnak.
Sütési hőfok: 180 °C
Sütési mód: alul-felül sütés
Zabpelyhes gofri
Hozzávalók / 2 adag
• 2 db tojás
• 6 db tojásfehérje
• 80 g zabpehely
• 90 g banán
• fahéj ízlés szerint
• 1 teáskanál napraforgóolaj
Elkészítés
Turmixgépben keverjük össze a hozzávalókat. Melegítsük elő a gofrisütőt, spricceljünk rá kevés olajat. Tegyünk kellő mennyiségű tésztát a sütőre, majd kb 5-6 percig süssük.
Még melegen, aszalt gyümölccsel, házi szilvalekvárral tálaljuk.
Tonhalas-zabpelyhes fasírt
Hozzávalók / 2 adag
• 130 g tonhal
• 30 g zabpehely
• 1 db tojás
• 1 közepes db vöröshagyma
• bors ízlés szerint
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk. Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy a zab egy kicsit megpuhuljon. Fasírtokat formálunk belőle, és kisütjük a serpenyőben vagy sütőben (180 fokon).
A megadott mennyiségből körülbelül öt darab fasírt készíthető.
Áfonyás banán smoothie
Hozzávalók / 2 adag
• 40 g zabpehely
• 2 dl víz
• 1 dl mandulatej
• 75 g áfonya
• 1 közepes db banán
• 1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
A zabpelyhet a vízben előáztatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és alaposan összeturmixoljuk. Amennyiben nem elég folyékony, tejet vagy vizet is önthetünk hozzá. Poharakba töltjük, tetejét friss áfonyaszemekkel díszítjük.
Reggeli pikk-pakk zabkása
Hozzávalók / 1 adag
• 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
• 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
• 2 ek szőlőcukor
• 0,5 evőkanál búzadara (kihagyható)
• 2 ek joghurt
• 1 közepes db alma (vagy más friss gyümölcs)
Elkészítés
Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet a darával együtt. Addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a pehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a szőlőcukrot.
Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.
Babatorta egyéves szülinapra
Hozzávalók
• kb. 10 dkg natúr zabpehely
• biorizsital
• 1 db banán
• 3 szem alma
Elkészítés
A zabpelyhet fél-egy órára beáztatjuk annyi rizsitalba (vagy vízbe), amennyi jól ellepi, majd pár percig főzzük, hogy nyálkás és puha állagú legyen. Botmixerrel összeturmixoljuk a banánt és a meghámozott almákat, majd a gyümölcspépet a megfőzött zabpehelyhez keverjük. Az így kapott masszát 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük és megsütjük.
Sütési idő: 45 perc
Sütési hőfok: 200 fok
Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással
Hozzávalók 8 személyre
• 15 dkg zabpehely
• 6 dl tej
• 5 dkg vaj
• 3 db tojás
• 5 dkg barna cukor
• 3 dkg mazsola
• 2 evőkanál méz
• csipetnyi Bourbon-vanília-őrlemény (bio)
• csipetnyi fahéj (bio)
• csipetnyi gyömbér (bio)
• zabpehelyliszt
A mártáshoz:
• 50 dkg eper
• 5 dkg barna cukor
• 3 dkg vaj
• 1 evőkanál balzsamecet
• kis csokor friss mentalevél
Elkészítés
A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben vajon megpirítjuk, pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét, és kicsit tovább pirítjuk, hogy a cukor karamellbevonatot képezzen a zabpelyheken. Felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért. 10-15 percig kevergetve főzzük, majd fedő alatt hagyjuk hűlni.
A pitesütőt kivajazzuk és zabpehelyliszttel megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt zabpehelyhez. Ezután a tojásfehérjék keménnyé vert habját is óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze. A pitesütőbe helyezzük és 190 fokon körülbelül 25-30 perc alatt megsütjük. Ne vegyük ki a sütőből, amíg langyosra nem hűlt!
Az epermártáshoz
Az epreket nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a vajat, majd a cukrot és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, kicsit átforgatjuk, majd rálocsoljuk a balzsamecetet, és néhány percig forraljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor friss, apróra vágott mentával díszítjük.