Gasztro

Különleges finomságok zabpehelyből

Eddig olajos magokkal, gyümölcsökkel keverted, majd tejet, esetleg natúr joghurtot öntöttél rá? Akkor feltétlenül olvass tovább, mert összeállításunkban megmutatjuk, milyen ínyencségeket készíthetsz ebből az értékes gabonaféleségből.

Aszalt vörös áfonyás csokis zabkeksz

Hozzávalók / 4 adag

• 225 g vaj (1 bögre)
• 1 bögre barna cukor
• 1,5 bögre finomliszt
• 2 bögre zabpehely
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 8 ek. csokoládéforgács (fél bögre)
• 15 dkg aszalt vörös áfonya (fél bögre)
• 1 csipet só
• 1 teáskanál fahéj
• 1 db tojás

Különleges finomságok zabpehelyből

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és további egy percig magas fokozaton keverjük. Egy tálba tesszük a zabpelyhet, az áfonyát és a csokit. A maradék szárazanyagokat alaposan összekeverjük és a vajas, tojásos masszához adjuk, majd beleborítjuk a zabpelyhet is. Fél órára hűtőbe tesszük.

Kb. 50 grammos gombócokat formázunk a tésztából és egymástól kellő távolságra elhelyezzük őket a sütőlemezen. Tetejüket kicsit lelapítjuk. Fontos, hogy legalább 10 cm távolság legyen a kekszeink között, mert a sütés során terülni fognak és összetapadhatnak. 10-12 percig hagyjuk a sütőben, amíg a szélei szépen bebarnulnak.

Sütési hőfok: 180 °C
Sütési mód: alul-felül sütés

Zabpelyhes gofri

Hozzávalók / 2 adag

• 2 db tojás
• 6 db tojásfehérje
• 80 g zabpehely
• 90 g banán
• fahéj ízlés szerint
• 1 teáskanál napraforgóolaj

Elkészítés

Turmixgépben keverjük össze a hozzávalókat. Melegítsük elő a gofrisütőt, spricceljünk rá kevés olajat. Tegyünk kellő mennyiségű tésztát a sütőre, majd kb 5-6 percig süssük.
Még melegen, aszalt gyümölccsel, házi szilvalekvárral tálaljuk.

Tonhalas-zabpelyhes fasírt

Hozzávalók / 2 adag

• 130 g tonhal
• 30 g zabpehely
• 1 db tojás
• 1 közepes db vöröshagyma
• bors ízlés szerint

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk. Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy a zab egy kicsit megpuhuljon. Fasírtokat formálunk belőle, és kisütjük a serpenyőben vagy sütőben (180 fokon).

A megadott mennyiségből körülbelül öt darab fasírt készíthető.

Áfonyás banán smoothie

Hozzávalók / 2 adag

• 40 g zabpehely
• 2 dl víz
• 1 dl mandulatej
• 75 g áfonya
• 1 közepes db banán
• 1 teáskanál vaníliaaroma

Különleges finomságok zabpehelyből

Elkészítés

A zabpelyhet a vízben előáztatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és alaposan összeturmixoljuk. Amennyiben nem elég folyékony, tejet vagy vizet is önthetünk hozzá. Poharakba töltjük, tetejét friss áfonyaszemekkel díszítjük.

Reggeli pikk-pakk zabkása

Hozzávalók / 1 adag

• 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
• 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
• 2 ek szőlőcukor
• 0,5 evőkanál búzadara (kihagyható)
• 2 ek joghurt
• 1 közepes db alma (vagy más friss gyümölcs)

Elkészítés

Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet a darával együtt. Addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a pehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a szőlőcukrot.
Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.

Babatorta egyéves szülinapra

Hozzávalók

• kb. 10 dkg natúr zabpehely
• biorizsital
• 1 db banán
• 3 szem alma

Elkészítés

A zabpelyhet fél-egy órára beáztatjuk annyi rizsitalba (vagy vízbe), amennyi jól ellepi, majd pár percig főzzük, hogy nyálkás és puha állagú legyen. Botmixerrel összeturmixoljuk a banánt és a meghámozott almákat, majd a gyümölcspépet a megfőzött zabpehelyhez keverjük. Az így kapott masszát 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük és megsütjük.

Sütési idő: 45 perc
Sütési hőfok: 200 fok

 Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással

Hozzávalók 8 személyre

• 15 dkg zabpehely
• 6 dl tej
• 5 dkg vaj
• 3 db tojás
• 5 dkg barna cukor
• 3 dkg mazsola
• 2 evőkanál méz
• csipetnyi Bourbon-vanília-őrlemény (bio)
• csipetnyi fahéj (bio)
• csipetnyi gyömbér (bio)
• zabpehelyliszt
A mártáshoz:
• 50 dkg eper
• 5 dkg barna cukor
• 3 dkg vaj
• 1 evőkanál balzsamecet
• kis csokor friss mentalevél

Elkészítés

A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben vajon megpirítjuk, pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét, és kicsit tovább pirítjuk, hogy a cukor karamellbevonatot képezzen a zabpelyheken. Felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért. 10-15 percig kevergetve főzzük, majd fedő alatt hagyjuk hűlni.

A pitesütőt kivajazzuk és zabpehelyliszttel megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt zabpehelyhez. Ezután a tojásfehérjék keménnyé vert habját is óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze. A pitesütőbe helyezzük és 190 fokon körülbelül 25-30 perc alatt megsütjük. Ne vegyük ki a sütőből, amíg langyosra nem hűlt!

Az epermártáshoz
Az epreket nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a vajat, majd a cukrot és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, kicsit átforgatjuk, majd rálocsoljuk a balzsamecetet, és néhány percig forraljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor friss, apróra vágott mentával díszítjük.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top