Ezt most nem fogjuk a diétás hétvégi menük közé sorolni, és a mentes étrendet követők sem erre a hétvégi menüre fognak újra és újra visszatérni, de azok, akik szerették a mindenevők és a szénhidrátbajnokok hétvégi menüit, most is mazsolázhatnak következőkből.
Nutellás muffin
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 200 g liszt
- 100 g (finom szemcséjű) cukor
- 1 kk. só
- 3 db tojás
- 1 ek. tej
- 100 g (olvasztott) vaj
- 100 g (mogyorós) tejcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 3 kk. sütőpor
- 50-100 g csokis mogyorókrém
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
2. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót.
3. Verjük fel a tojásokat a tejszínnel, majd keverjük bele az olvasztott vajat.
4. A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött 1 evőkanál tejjel. Az olvasztott csokoládét és az 50 g csokis mogyorókrémet adjuk a tojásos-tejszínes-vajas keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.
5. A keverékkel töltsük háromnegyedig a muffinformákat vagy papírkapszlikat. A tetejükre kanalazzunk 1-1 kiskanálnyi mogyorókrémet, és süssük körülbelül 20 percig.
Cseh vadas marhahús
Hozzávalók:
- 50 dkg marhacomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 8 dkg margarin
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- fekete bors
- szegfűbors
- kakukkfű
- babérlevél
- só
- citromlé
- liszt
A szalonnát vágd fel vékony csíkokra, és tűzdeld meg vele a húst. A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd fel karikára, a vöröshagymát apró darabokra, a vajat pedig olvaszd fel. A vaj felét öntsd egy kisebb tepsibe vagy egy jénai tálba, szórd meg a fele zöldséggel, hagymával, majd fektesd rá a húst, és takard be a maradék zöldséggel, hagymával. Dobd rá a fűszereket: 2-3 babérlevelet, 5-6 szem fekete borsot, 1 evőkanál szegfűborsot, 1 kiskanál kakukkfüvet, és öntsd le a maradék margarinnal. Egy éjszakára tedd be a hűtőszekrénybe.
Másnap önts alá langyos vizet (a húst félig lepje el), és sütőben, a húst többször átforgatva süsd készre. Ha elkészült a hús, emeld ki a szószból, és vágd fel szeletekre. A darabos fűszereket vedd ki a mártásból, és a visszamaradt zöldséges levet botturmixszal pürésítsd. Ízesítsd egy evőkanálnyi citromlével, majd tedd vissza a tűzre. Habard be tejföl és liszt keverékével. Tálalj mellé zsemlegombócot, knédlit.
Toszkán lepénykenyér, focaccia
- 2 ek. apróra vágott friss rozmaringlevél
- 1 ek. száraz élesztő
- 1 kg liszt
- 0.1 csapott tk. barna cukor
- 0.7 dl langyos víz
- 1 dl extra szűz olíva olaj
- 5 dl a csorgatáshoz
- 1 ek. durva szemű tengeri só
- 30 dkg kukorica liszt
- 3 tk. finom tengeri só
Az élesztőt és a cukrot a langyos vízzel egy pohárban összekeverjük, folpackkal lefedjük, és 10 percig állni hagyjuk.
Az olajat összekeverjük a sóval, és a felfutott élesztőhöz keverjük. Apránként a liszthez adjuk, miközben eldolgozzuk benne. A végén a kukoricalisztet egyben adjuk hozzá.
Lágy, száraz tésztát kapunk.
Megkenjük olívaolajjal, és visszatesszük a keverőtálba, lefedjük folpackkal, és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
Utána kinyomkodjuk belőle a buborékot, kettéválasztjuk, és 2 téglatest alakú formát készítünk belőle húzással, a kezünkkel. Semmi esetre se használjunk nyújtófát. Az elején kicsit nehéz lesz nyújtani, ekkor adjunk a tésztának 1-2 perc pihenőt, s utána már szépen lehet formálni.
Majd lefedjük konyharuhával, és fél órát kelesztjük még meleg helyen.
Ha kész, az ujjunkkal apró lyukakat nyomunk a tésztába, ráöntjük az olívaolajat a tésztára, megszórjuk durva szemű tengeri sóval és rozmaringgal, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kivettük, ecsettel megkenjük olívaolajjal és melegen tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel