Sonkás minikifli
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- só
- 3-4 ek. tejföl
- 1 egész tojás
- bors
- 1 tojássárgája
- 15+10 dkg reszelt trappista sajt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg sonka
Elkészítés
A nem túl kemény margarint morzsold el a liszttel, add hozzá a 15 dekányi reszelt sajtot, a tojás sárgáját és az egész tojást. Ízesítsd sóval, borssal és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapj. Formázd cipóvá, és legalább fél napig pihentesd a hűtőszekrényben.
Később, belisztezett deszkán nyújtsd vékony (kb. 0,5 cm) lappá és vágj belőle háromszög alakú formákat. A sonkát vágd fel apró kockára, vagy le is darálhatod és keverd össze a maradék (10 dkg) reszelt sajttal. Egy-egy evőkanálnyit halmozz a tészta hosszabbik aljára, majd innen kezd feltekerni kifli vagy croissant alakúra.
Helyezd sütőpapírral kibélelt sütőlapra a kifliket, tetejüket kend meg olvasztott vajjal, és 180 fokon kb. 15-20 percig süsd őket aranysárgára.