A klasszikus gyors vacsorák között sok-sok finom tojásos étel van. Ott van például egyik kedvenc gyors vacsoránk, a frittata, vagy a görög saláta ízeivel feldobott rántotta és a ham and eggs, hogy csak a legnagyobb favoritokat emlegessük. Ma egy újabb isteni gyors vacsorával bővítjük a tojásos ételek repertoárját.
Gőzölt tojás – Oeufs en Cocotte
Hozzávalók 1 főre:
- 2 tojás
- 2 tk puha vaj
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 vékony szelet rozskenyér
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra és felforralunk 1 liter vizet.
Szükségünk van két darab kisméretű kerámiatálkára és egy üvegedényre, amiben kényelmesen elférnek a kis tálkák.
Gazdagon kivajazzuk a két formát, sóval és borssal megszórjuk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Egy egész pici darabka vajat teszünk a tojások tetejére is.
Beleültetjük az edénykéket az üvegtálba és az oldalmagasságuk 2/3-ig töltjük fel a forró vízzel. Betesszük a sütőbe és 7-10 percet gőzöljük. Az utolsó pár percben megpirítjuk a kenyérszeleteket.
A tojások akkor készültek el, mikor a sárgájuk tetején opálos réteg jelenik meg – ilyenkor a sárgája még krémesen folyós, a fehérje pedig puha, de már vágható. Ha jobban átfőtt tojást szeretnénk, hagyjuk bent még további 2 percet.
A sütőből kivéve, egy lapos fém szedőlapáttal tudjuk a legkönnyebben kiemelni a forró edényeket a vízfürdőből. Azonnal tálaljuk a pirítósokkal.
Tipp: nagyon finom szarvasgombával, szarvasgombaolajjal tálalva is.
Még több gyors vacsora receptje az NLCafén:
- Mit főzzek ma vacsira? Sütőtökös frittatát
- Gyors vacsora: paradicsomleves sajtos falatkákkal
- Sonkás batyu – gyorsan valami finomat vacsorára
- Gyors vacsora: tortillatekercs sült csirkemellel