Az első kérdésre, hogy egészségesebb-e a barna rizs, a válasz abszolút az igen. A különbséget a barna és a fehér rizs között a feldolgozásuk módja adja. Mivel a barna rizs kevésbé feldolgozott termék, több tápanyagot és kevesebb konzerválóanyagot tartalmaz, mint a fehér. Olyan tápanyagokról van szó, mint a mangán, a szelén, a magnézium vagy a rostok. További előnye, hogy tovább okoz teltségérzetet, mint a fehér rizs, így kiváló diétás étel.
Ennek ellenére nem kell visszautasítanod egy szusitekercset, ha fehér rizsből készült! A fehér rizs például könnyebben emészthető, mint a barna. De a lényeg, hogy ritka, hogy magában ennénk meg egy tál rizst: mivel inkább köretként, zöldségekkel vagy szusi formájában fogyasztjuk, nem kell betegesen odafigyelnünk, hogy fehéret vagy barnát eszünk.
A fehér rizst összefüggésbe szokták hozni a cukorbetegséggel, mivel a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe. Erre azonban rácáfol az ázsiai népek példája, akik évezredek óta fogyasztanak fehér rizst, és összességében alacsony náluk a cukorbetegségi ráta. Akkor most mit tegyünk?
A megoldás, ha mértéket tartunk. Ha tehetjük, válasszuk a barna rizst, de ha fehér rizs kerül elénk, akkor se essünk kétségbe!
Forrás: Care2