A karfiol az egyik legjobb téli zöldség. Szeretjük, mert viszonylag olcsó, egyszerűen megtisztítható, könnyű bánni vele, és semleges íze miatt a gyerekek többsége is szereti. Energia és szénhidráttartalma is alacsony, így az egészséges táplálkozás hívei is bátran használhatják, és a legtöbb diétába is belefér. Vásárláskor arra kell csak vigyázni, hogy ne legyen foltos és tömör legyen a karfiol feje. Hűtőben, vagy hűvös spájzban pár napig tárolhatjuk, de sokkal tovább ne őrizgessük, inkább főzzük vagy süssük meg.
A lila karfiolt is érdemes kipróbálni, fehér társához hasonlóan vitaminokban gazdag és egészséges alapanyag, ami élénk színével egyszerű köretként is nagyon feldobja a tányérunkat. Hasonlóan különleges és finom a pagodakarfiol is, amit mostanában már itthon is egyre több helyen megtalálunk.
Leggyakrabban főtt karfiol vagy a sok helyen a rántott hús vega alternatívájaként kínált rántott karfiol készül belőle, de szerencsére ma már sokkal több felhasználási módja is van: a gránátalmás sültkarfiol-saláta, a kókuszos karfiol vagy a sonkás rakott karfiol is nagyon finom, télen is elkészíthető fogás, ahogy alábbi 3 receptünket is bármikor elfogadnánk.
Almás karfiolkrémleves
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 1/2 kg alma kockára vágva
- fél fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 50 g vaj
- 3 löket olívaolaj
- 2 kk. majoránna
- só, bors
A vaj-olaj keveréket felmelegítjük, és megpároljuk rajta a hagymát. Felmelegítjük a levest, és ráöntjük a hagymára. Beleszórjuk a karfiolt és az almát, és lassú tűzön gyöngyöztetjük 15 percet (ennyi idő elég a karfiolnak, hogy megpuhuljon). A tejfölbe kanalazzunk egy kis levest, keverjük össze, és mehet vissza a lábosba, szórjuk még bele a majoránnát. Botmixerrel zúzzuk szét alaposan, sóval-borssal véglegesítsük az ízeket, és melegítsük fel, de ne forrjon fel.
Karfiolos-diós penne
Hozzávalók:
- 40 dkg penne
- só
A mártáshoz:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ kg karfiol (tisztítva 30 dkg)
- 35 dkg csirkemellfilé
- só és frissen őrölt bors
- 10 dkg dió
- ½ dl olívaolaj
- 2 nagy marék bazsalikom
- 10 dkg kemény, reszelhető juhsajt
- a tálaláshoz esetleg 1-2 friss csilipaprika
1. A füstölt szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, majd megtisztítjuk, rózsáira szedjük a karfiolt, és késes betétű robotgépben szűk 1 perc alatt morzsásra aprítjuk. Ezután a csirkemellfilét kb. 3×1 cm-es csíkokra szabdaljuk, és megsózzuk-megborsozzuk. A diót egy 30 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk.
2. Egy nagy fazékban bő 5 liter vizet forralunk a tésztának.
3. A dió pirításához használt serpenyőbe öntjük az olívaolajat, és kevergetve 8-10 perc alatt pörcösre pirítjuk rajta a szalonnacsíkokat. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, majd a szalonnás zsiradék nagyját átöntjük egy kis tálkába, és ezt is félretesszük. A serpenyőben csak 2-3 evőkanálnyi marad, amelyen – továbbra is mérsékelt tűzön – kb. 6 perc alatt, kevergetve aranybarnára pirítjuk a csirkecsíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedjük, a zúzott fokhagymával összekeverjük, és félrerakjuk a húsfalatokat.
4. A lobogva forró főzővizet megsózzuk, és megfőzzük benne a tésztát.
5. Ezalatt a már jól bevált serpenyőbe öntünk 3 evőkanálnyit a félretett szalonnás zsiradékból, mérsékelt tűzön megforrósítjuk, és néha megkeverve, 5-6 perc alatt alaposan aranybarnára pirítjuk rajta a morzsás karfiolt. Ha ez megvan, a serpenyőt lehúzzuk a tűzről, és a karfiolhoz keverjük a megsütött csirkét meg a szalonnapörcöket. Ez után apróra vágjuk a bazsalikomot, megreszeljük a sajtot, és mindkettőt összeforgatjuk a karfiolos csirkével.
6. A megfőtt tésztát leszűrjük, és 1½-2 dl főzővízzel együtt a karfiolos csirkéhez adjuk. Végül megborsozzuk az ételt, és nagy lángon szűk 1 perc alatt kevergetve átmelegítjük. Aki úgy gondolja, szórhat rá 1-2 kimagozott, vékonyra szeletelt csilipaprikát is, hogy még kalandosabb legyen az ízek játéka.
Karfiolcurry (vega)
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol (kb.40 dkg)
- 1 póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
- 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
- 2 tk. curry
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 1/2 tk. őrölt koriander
- 40 dkg natúr joghurt (sűrű)
- 1 lime
- friss koriander
A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot/serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt, és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.
Még több karfiolos recept az NLCafé-n:
- Sültkarfiol-krémleves diós pistou-val
- Pénteki palacsinta: sajtos-karfiolos palacsinta
- Mit főzzek ma vacsira? Sonkás-rakott karfiolt