Itt a farsang és vele együtt az iskolai jelmezbálok ideje, ahová a legtöbb esetben az anyukák szállítják a süteményeket. Ennél egyszerűbben valószínűleg nem lehet farsangi fánkot készíteni. Még akkor is időben elkészülhetsz, ha kevés időd lenne a fánksütésre. Természetesen otthonra is ajánljuk, gazdag leves mellé kitűnő második fogás lehet.
Mint ahogyan minden kelt tészta készítésénél fontos tudnivaló, a bögrés fánk esetében is lényeges, hogy a hozzávalókat jóval az elkészítés előtt kivedd a hűtőszekrényből, a spájzból, hogy szobahőmérsékletre melegedhessenek.
A bögrés sütemények készítése esetén: 1 bögre = 2,5 dl
A szuperegyszerű bögrés fánk hozzávalói
- 5 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1,5 bögre meleg tej
- 1/4 bögre langyos víz
- 1/3 bögre olvasztott vaj
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- olaj a sütéshez
Így készítsd el a bögrés fánk tésztáját
Az élesztőt kiskanálnyi cukorral keverd el, majd futtasd föl a langyos vízben. Közben a vajat a cukorral keverd habosra, majd egyesével a tojásokat is keverd hozzá. Keverd hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt, végül a lisztet, és alaposan dolgozd össze.
Robotgép segítségével dagaszd hólyagosra a fánk tésztáját. Konyharuhával letakarva, meleg helyen keleszd a kétszeresére (kb. 45-50 perc).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtsd a tésztát, majd szaggass fánkokat belőle. Ha úgy jobban szereted, lyukat formálhatsz a fánkok közepébe. Hagyd a deszkán 10 percet pihenni.
Felforrósított bő olajban, néhány perc alatt süsd a fánkok mindkét oldalát pirosra. A megsült fánkokat papírszalvétára szedd ki, majd még melegen forgasd kristálycukorba, vagy fahéjas porcukorral szórd meg.
További fánkreceptek az NLCafén
- Bátran nekiállhatsz: 3 szuper és időkímélő fánkrecept
- Farsangra vagy csak úgy: még 3 isteni fánkrecept
- Rossz az idő? Süssünk fánkot
- Diétás farsangi fánkok receptjei
Fotó: Pinterest