Gasztro

Tudd meg, hogy hatnak a borfajták az egészségedre!

A vörös- és a fehérbor mellett is szólnak pró és kontra érvek.

Tudd meg, hogy hatnak a borfajták az egészségedre!

Az egészséges étrend nem zárja ki a mértékletes alkoholfogyasztást, főleg ha borokról van szó! A különböző borfajtákról számos hiedelem kering: van, aki szerint a fehérbor fogyókúrásabb, van, aki a vörösborra esküszik a kilók lefaragásában. És persze ott van még a pezsgő is. Összeszedtük, mit kell tudni a különböző borfajták egészségügyi hatásairól.

Vörösbor

Sokan esküsznek a napi egy pohár vörösborra. Igazuk van, hiszen valóban egészséges: antioxidánstartalma miatt jót tesz a szívnek és a keringésnek, és a koleszterinszintet is csökkenti. Flavonoidtartalma miatt pedig az öregedéssel is felveszi a harcot. 

Viszont ne felejtsük el, hogy egy pohár vörösbor körülbelül 129 kalóriát tartalmaz, ami nem kevés: egy pohárral még akár bele is férhet, de ha már hárommal megittunk, jelentősen megdobtuk a napi kalóriabevitel mennyiségét – így pedig egyáltalán nem fogyókúrás italról van szó.

Fehérbor

A fehérbor, meglepő módon, a tüdőknek segít egészségesnek maradniuk. 

A vörösbornál viszont jóval kevesebb jótékony antioxidánst, de ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Ráadásul savasabb is, ezért a túlzásba vitt fogyasztása se a gyomrodnak, se a fogaidnak nem tesz jót.

Pezsgő

A pezsgő élettani hatásai szinte megegyeznek a vörösboréval – hiszen gyakran egyszerre készül vörös és fehér szőlőből. Ugyanakkor kevesebb kalóriát tartalmaz: mindössze 80-100 kcal van egy pohárban!

Ellene szól, hogy gyakran okoz fejfájást, sőt, akár a migrén kialakulásában is szerepe lehet.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top