3 péksütemény, amit imádni fogtok

nlc | 2016. Február 22.
A házi péksüteményekkel általában csak egy baj van: pillanatok alatt elfogynak. A mai receptekre is igaz ez, és mivel ezek a péksütemények nemcsak finomak, hanem gyönyörű szépek is, igazán nagy büszkeség ilyen finomságokkal várni a családot, barátokat.

A házi péksütemények készítésének vannak titkai, ha ezekkel megismerkedtünk, akkor már csak kipróbált receptekre és lelkes konyhatündérekre van szükség ahhoz, hogy igazi házi pékké váljatok. Ha a lelkesedés megvan, akkor kezdjetek gyorsan jegyzetelni, mert ezeket a házi péksüteményeket kár lenne kihagyni.  

Fahéjas-diós csiga

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

A tésztához:

A töltelékhez:

 

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
  6. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval. 
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere alkotta. 

Leopárd kalács

Hozzávalók:

A kakaós tésztákhoz:

A tetejére:

A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltan az élesztőt, egy csipet cukrot adtam hozzá, majd megvártam míg felfut. A többi hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd robotgéppel összekevertem, hozzáadva a felfutott élesztőt is. A robotgép dagasztófejével egynemű tésztává kevertem.

Utána három gombóccá vágtam, két egyforma lett, meg egy kicsit nagyobb. A két egyforma lesz a kakaós. Az egyikbe egy kanál kis tejben kikevert kakaóport tettem, a másikba pedig két kanál kakaóport. Utána meleg helyen duplájára kelesztettem mindhárom tésztagombócot.

A megkelt tésztát hét egyforma részre vágtam, és kis gombócokat formáztam belőle. A világos barna tésztából hosszú rudakat formáztam. Kinyújtottam a sötétbarna tésztát, és beletekertem a világosbarnát. Majd kinyújtottam a világos tésztát is, és szintén beletekertem a barna tésztát. 

A sütőformát kivajaztam, kiliszteztem, majd egymásra raktam a tésztarudakat.
A tetejét megkentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere alkotta.

Semla, a svéd töltött édes zsemle

Hozzávalók kb. 12 édes zsemléhez:

A töltelékhez:

  1. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor langyosítsunk meg 1 dl tejet két ek. cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felhabosodik a tej tetején. A többi tejben oldjuk fel a többi cukrot.
  2. Ha szárított élesztőnk van, egyszerűen keverjük össze a liszttel, és úgy adjuk majd hozzá a langyos cukros tejet.
  3. Akkor most ott tartunk, hogy így vagy úgy, de egyben van a liszt, a tej és az élesztő. Adjuk hozzá a többi alkotóelemet, és robotgéppel, de akár ennek hiányában kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Rugalmas gombócot kell kapnunk, ami nem ragad. Ha ragad, akkor még egy kevés lisztet neki, ha túl kemény, akkor meg egy kevés tejet. Hagyjuk kelni 50 percig a tésztát.
  4. Gyúrjuk át a tésztát, szedjük 12 gombócra, helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és még hagyjuk 30 percig kelni.
  5. Kenjük le a zsemlék tetejét felvert tojással, és 210 fokos sütőben süssük addig, amíg szépen megpirulnak (kb. 10 perc). Rácson hagyjuk kihűlni a bucikat.
  6. Vágjuk le a zsemlék tetejét, és szedjük ki a belsejüket.
  7. A kiszedett zsemlebelsőt keverjük össze a darált mandulával, a porcukorral és a tejjel. Marcipánszerű masszát kell kapnunk. Ezt töltsük vissza a zsemlékbe. Aztán verjük habbá a 8 dl habtejszínt a cukorral, és nyomjuk a mandulakrémre, jó magasan. Helyezzük vissza a zsemlék kalapját a habra. Aztán már csak szórjuk le porcukorral.

 A receptet Kövérné Kalmár Mónika, a Maimoni bloggere alkotta.

Még több péksütemény házilag:

Exit mobile version