Gasztro

Az örök klasszikus: Párizsi

Az ezredforduló óta rengeteg változás történt a táplálkozási szokásokat illetően, mely részben a dietetikai ajánlásoknak, részben az élelmiszeripari fejlesztéseknek, továbbá a fogyasztók elvárásainak és az új táplálkozási trendeknek köszönhető.
Az örök klasszikus: Párizsi

Egyre inkább nő a tudatos vásárlók köre, akik a termék jó ízén kívül egyéb elvárásokat is támasztanak az élelmiszerekkel kapcsolatban, mint például az összetevők ismerete vagy egyéb hozzáadott értékek. A fogyasztói társadalom másik felének azonban az íz és az ár-érték arány a legfontosabb szempont egy termék kiválasztásánál. Ennek köszönhetően nagy piaci igény van olyan élelmiszerekre, melyek a fent említett kritériumoknak eleget tesznek, vagyis finomak és kedvező áron lehet őket megvásárolni, de már rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, melyek többletértéket képviselnek. A húsipari készítmények közül ide sorolhatók a Sága pulykapárizsik.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a párizsinak legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia, azonban vannak ennél magasabb hústartalommal rendelkező – dietetikai szempontból inkább javasolt – készítmények, mint például a Sága párizsik. A cég termékei a piaci átlagnál lényegesen magasabb, 60-65 százalékos hústartalommal rendelkeznek. Minden készítmény hozzáadott szója nélkül készül és gluténmentes, a sajtos ízt kivéve pedig laktózt sem tartalmaznak. A kifejezetten gyerekek számára készült Sága Fini Mini pulykapárizsi pedig még magasabb, 80 százalékos hústartalommal rendelkezik, ráadásul vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsították. Hústartalma meghaladja sok, az üzletekben kapható feldolgozott sonka hústartalmát, ezért nyugodtan beilleszthető a gyermekek étrendjébe.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból látható, hogyan míg a sertés- és marhahús fogyasztása csökkent, addig a baromfihúsok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A legfrissebb eredmények szerint Magyarországon egy személy évi ~25 kg baromfihúst eszik meg, ami az évi összes elfogyasztott húsmennyiségnek nagyjából 45 százaléka. A 25 kg húsfogyasztásba a tőkehúsok mellett a feldolgozott húskészítmények is beszámítanak, melyek Magyarországon nagy népszerűségnek örvendenek, fogyasztásuk meghaladja számos európai uniós tagállam fogyasztását.

A párizsi Magyarországon az 1960-as évektől kezdődően került forgalomba, virágkorát a 70-es–80-as években élte, amikor igazi közétkeztetési portékának számított.

Akkoriban leginkább sertés- vagy marhahús felhasználásával készült, napjainkra azonban a soványabb, pulyka és más szárnyas húsokból készült változatok is népszerűek lettek. A piaci adatok is erről tanúskodnak, hiszen a fogyasztás 20 százalékát ma már a pulykapárizsik jelentik. Természetesen párizsi és párizsi között is van különbség, érdemes tehát elolvasni a csomagoláson, hogy mekkora az adott termék hústartalma.

A Sága párizsi termékcsaládja széles ízválasztékban kapható a csemegepultokban és az önkiszolgáló hűtőpultokban egyaránt, hogy biztosan mindenki találjon kedvére valót. A kínálat most ráadásul új, pizzás ízzel bővül. A változatos ízek közötti eligazodást a csomagolás letisztult, színes eleganciája könnyíti meg a vásárlók számára.

A Sága honlapján allergénszűrő és dietetikusi tanácsok segítik a további tájékozódást és receptötletek is megtalálhatók. A kifejezetten gyermekek részére készült Fini Mini pulykapárizsiról és a Fini Mini termékcsalád többi tagjáról a Gyereksarok rovatban sok hasznos információval látják el a szülőket és játékokkal, képregényekkel és színezőkkel várják a gyerekeket.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top