Datolyás-diós-narancsos répatorta
Hozzávalók:
A tortához:
- 300 g kristálycukor
- 200 ml olaj
- 4 db tojás
- 280 g liszt
- 12 g sütőpor
- 100 g puha szárított datolya (mag nélkül)
- 100 g dióbél
- 400 g sárgarépa
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. frissen reszelt szerecsendió
A krémhez:
- 100 g kandírozott narancshéj
- 200 g sárgarépa
- 200 g kristálycukor
- 200 ml víz
- 1 vaníliarúd kikapart magocskái
- 400 g mascarpone
A tortához a sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A datolyát apró kockára vágjuk, a diót durvára törjük. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a szerecsendióval átszitáljuk, majd hozzákeverjük a diót és a datolyát.
A cukrot az olajjal és a reszelt narancshéjjal habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is.
A lisztes keveréket gyors mozdulatokkal elvegyítjük az olajos-cukros-tojásos masszával, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 170 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 60 percig sütjük.
Amíg a torta kihűl, elkészítjük a krémet: A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kandírozott narancshéjat finomra aprítjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliamagokat, a reszelt répát és az aprított narancshéjat, majd az egészet gyöngyözve 30 percig főzzük, és leszűrjük. Amikor a cukros-narancshéjas répa kihűl, háromnegyedét összekeverjük a mascarponéval, majd a krémmel bevonjuk a szintén kihűlt süteményt. A torta tetejét a maradék cukorszirupban főtt narancs-répa keverékkel és néhány fél dióbéllel díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Még több répatorta receptje az NLCafén:
- Húsvétváró répatorta
- Marcipános répatorta
- Így készül a 24 karátos répatorta