A tévé előtti chips- vagy popcornevésnek sosem lesz jó vége! Biztos veled is előfordult már, hogy észrevétlenül elpusztítottál egy egész zacskót a kedvencedből. A tudósok már rég rájöttek, mi okozza az ilyen ételek addiktív jellegét: a feldolgozásuk során szinte minden természetes rosttartalmuk elvész, kevés protein, viszont annál több cukor, só és egészségtelen zsír van bennük. Lássuk, melyek a legveszélyesebbek!
1. Chips, popcorn, sós keksz
A sós ropogtatni valókon nincs mit magyarázni, csak úgy hemzsegnek bennük a függőséget okozó összetevők! A zsír- és sótartalmuk extra magas, így könnyű rájuk kattanni.
2. Mogyoróvaj
Még egy olyan szuperegészséges ételnek is, mint a mogyoróvaj, fel kell kerülnie erre a listára. Az ok a magas cukor- és sótartalmában keresendő, na és persze a tökéletesen krémes állagában.
3. Sült krumpli
Hogy az olaj, a só, vagy az egyszerre ropogós, mégis puha állag teszi, nem tudjuk. Könnyen lehet, hogy gyermekkori emlékek is okozhatják a sültkrumpli-függőséget, mivel az egyik legnépszerűbb komfortételként tartják számon.
4. Magok
Újabb egészséges szereplők a listán: mandula, mogyoró, és talán a legveszélyesebb, a kesudió. Bár a magvak pont arról híresek, hogy jól eltelítenek, ha a sózott, csomagolt változatukat választod, könnyen elveszítheted a kontrollt – amit bánni fogsz, a magas kalóriatartalmuk miatt.
Mit tehetsz ellene? A felszeletelt, ropogós zöldségek, mint az uborka vagy a répa, méltó kihívóik lehetnek, főleg ha valami egészséges szósszal, például hummusszal fogyasztod őket.
Forrás: Prevention