Gasztro

Tejcsokoládékat ellenőrzött a Nébih – itt a vizsgálat eredménye!

Huszonhat, hazai boltokban kapható tejcsokoládét ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Találtak szabálytalanságokat.

Bel- és külföldi előállítású – köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes – csokoládékat ellenőriztek a Nébih szakemberei. A tejcsokoládék a kakaó-, a tejszárazanyag- és a tejzsírtartalom alapján nagyon jó minőségűnek bizonyultak, számos termék a “különleges” kategóriának is megfelelt volna.

A magyar boltok kínálata alapján 30-35 százalékos kakaószárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát a hivatal munkatársai. A tejcsokoládék ellenőrzése során a szakemberek megvizsgálták – többek között – a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az előírtnál; egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé- és tejszínaromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót a Nébih kötelezi az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben a tejszárazanyag-tartalom nem felelt meg a termékek specifikációjában, illetve azok jelölésén szereplő értéknek.

Diabetikus, gluténmentes, laktózmentes

A cukortartalom a “diabetikus” tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ, a hazai szabályozás szerint ezeknél a termékeknél cukormennyiség legfeljebb 3 százalék lehet, e mennyiségbe azonban nem számít bele a fruktóz (gyümölcscukor). Három vizsgált terméknél azonban a cukortartalom meghaladta a legfeljebb 3 százalékos értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak nevezni. Ez év július 20-tól egyébként a “diabetikus” fogalom megszűnik.

A vizsgált 26-ból három terméket jelöltek  glutén- vagy laktózmentesként. Bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom valóban a kimutatási határ alatt volt.

Pontatlan jelöléseket találtak

A jelölés ellenőrzésekor több pontatlanságot is találtak a hivatal szakemberei. Az összetevők felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót. Egy másik terméknél amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevőt, az előírt mennyiségű tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni. Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápértékének jelölésében, vagyis nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel a tápértékadatokat.

A 26 termékből összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás. Négy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege mintegy 500 000 forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top