Ez a kalács garantáltan az asztal dísze lesz. Kör vagy félkör alakban is gyönyörűen mutat, húsvétkor akár tojásfészek is lehet, ha a közepére egy tálba helyezzük a csokitojásokat. Ha a locsolók nemcsak tojást kapnak egy szép versért és a locsolásért, hanem még a fészekből is kapnak egy szeletet, biztosak lehetünk benne, hogy jövőre is visszatérnek majd.
E kalács elkészítésénél is érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a lisztet szitáljuk át, a tej ne legyen forró, és tartsuk be a kelesztési időket! Fontos tudni azt is, hogy a szépen bevagdosott minta nemcsak esztétikai okból fontos: ha nem vagdosnánk be, a tészta szétrepedne, így ezt a lépést semmiképpen ne spóroljuk meg.
A diós töltelék mellett nagyon finom mákos töltelékkel is, de készíthetünk akár kakaós vajas krémmel töltött kalácsot, vagy megtölthetjük csokis mogyorókrémmel, marcipánkrémmel, vagy pudingos krémekkel és túrós töltelékkel is. Arra vigyázzunk, hogy a tölteléket jól kenjük el, mert a túl vastag réteg tölteléktől könnyebben repedhet a tészta.
Ha a tésztából kihagyjuk a cukrot, és egy picit több sót teszünk bele, akkor akár sós kalácsként is elkészíthető: finomra aprított sonkás-sajtos vagy medvehagymás-krémsajtos töltelékkel ideális tavaszi reggeli lehet belőle.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg cukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj/baracklekvár
- 1 tojás a lekenéshez