Itt a hétvége, irány a piac! A téliesebb hétvégi menüket ideje lecserélni frissebb, üdébb ízekre és fogásokra, jöhetnek tavaszi kedvenceink. Ha viszont épp most készültök a szezon első nagy túrájára, és nincs időtök a konyhában főzőcskézni, akkor is van megoldás: készítsétek el gyors hétvégi menünket.
Kukoricás tojáskrém
Hozzávalók:
- 4 főtt tojás
- 5 dkg vaj
- 2 ek. natúr joghurt
- 1 ek. mustár
- 1 tk. kurkuma
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor snidling
- 1 konzerv kukorica (40 dkg)
A főtt tojásokat tisztítsuk meg, majd villával törjük össze. Keverjük hozzá a vajat, a joghurtot, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, kurkumával ízesítsük. Keverjük hozzá a lecsöpögtetett kukoricát és az apróra vagdosott snidlinget.
Medvehagymás szűzpecsenye vajas tésztában
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertésszűz
- 1 ek. étolaj
- 1 tojás
- 4 darab 10*20cm-es vajas tészta lap
- 15-20 levél medvehagyma
- só, bors
A szűzpecsenyét előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon körbesütjük. Közben a szűz nagyságának megfelelő vajas tésztát kiterítünk, ráhelyezzük a medvehagymát (ennek hiányában használhatunk más zöld levelű növényt is, például spenótot, mangoldot, kelkáposztát), és beletekerjük az elősütött szűzpecsenyét. A tészta tetejét felvert egész tojással megkenjük, és forró sütőben 200 C fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.
Köretként nagyon finom mellé a töltött kelkáposzta, ehhez egy fej káposzta leveleit megfőzzük bő, forró, sós vízben. Kb. 10 cm átmérőjű köröket vágunk belőle, fóliára helyezzük, és a közepébe tölteléket rakunk. Ez úgy készül, hogy apró kockára vágott, kisütött szalonnán 2 evőkanál tejszínnel megpárolunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát (ezt célszerű előző nap elkészíteni és hűtőben kihűteni).
A levelek közepébe kanalazzuk a tölteléket, a fólia segítségével kis gömböket készítünk, amit jó alaposan megkenünk, nehogy a főzésnél víz kerüljön bele. Ha elkészültek, forró vízben 2-3 perc alatt átmelegítjük, majd kicsomagoljuk őket.
Reteklevél-pestós tészta fokhagymás sült retekkel
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 3 dkg vaj
- 1 csomag retek
A pestóhoz:
- ízesítéshez só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 dl olívaolaj
- 4 dkg dió
- 1 csomag leveles (csak ha bio!!) retek
- 8 dkg (fejenként) tagliatelle
- 4 dkg Grana Padano
Vizet teszünk fel a tésztának. A pestóhoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük.
A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és 1 perc alatt megsütjük.
A tésztát, ha kifőztük, átforgatjuk a pestóval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel