Ha meg szeretnénk lepni a családot egy mennyei reggelivel, akkor mindenképpen érdemes elkészíteni. Körül lehet ülni, tépkedni a lapokat belőle és közben kortyolgatni mellé egy kis teát vagy tejet. Ideális hétvégi reggeli, amit mindenki nagyon fog szeretni.
Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és a kelesztési időket tartsuk be. A tészta összeállításától nem kell megijedni, úgy kell elképzelni a folyamatot, mintha négyzet alakú papírlapokat helyeznénk egymásra, majd a kupac papírt élére állítva tennénk egy fiókba.
A tölteléket sokféleképpen variálhatjuk: őrölt fahéj helyett kerülhet a töltelékbe kakaópor, így csokis ízű lesz a kalácsunk, de készíthetünk vaníliás, citromos, narancsos, gyömbéres verziót is akár. Meglocsolhatjuk különféle mázakkal is: ez készülhet krémsajt, vaníliás cukor és cukor keverékéből, ezt sütés után öntsük a tetejére.
Ha a tésztából kihagyjuk a cukrot, akkor akár sós kalács is készülhet belőle. Ebben az esetben a sajt, a fokhagyma, de még a szárított paradicsomdarabkák is nagyon jól illenek hozzá.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg +1-2 evőkanál búzaliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 1 csomag Dr. Oetker Expressz Élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 2 csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 púpos teáskanál őrölt fahéj