2016 egyik trendjének ígérték – főleg az amerikai szakírók – a hagyományos zsidó konyha fúzióját mindenféle trendi konyhákkal. Főleg a vietnami, thai, kínai és francia konyha keveredését várták, de páran a dél-amerikai és a zsidó gasztronómiai összeborulására is számítottak. A vietnami szerintem is adja magát valahogy, de mégis a dél-amerikai dolog a legizgalmasabb. Egy jó csili kreplach? Ugye-ugye?!
Úgyhogy úgy döntöttem, ha más nem, hát én megfőzöm a magam mexikói-zsidó ételét, a chipotle, maceszgombóc kakaslevest a most hétvégi Konyhakiállítás felkérésére.
Hálás is vagyok magamnak, mi tagadás. Főzzétek meg ti is, nem bánjátok meg!
Hozzávalók a leveshez:
- 1 kakas
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kicsi zeller, zöldjével
- 1 karalábé
- 1/4 kis kelkáposzta
- 2 fej hagyma
- 4 szem szegfűszeg
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szeletke gyömbér
- 4 szárított chipotle paprika
- só, egész bors
- darabka szárított fahéj
Hozzávalók a maceszgombóchoz:
- 4 tojás szétválasztva
- 4 ek. libazsír (vagy bármilyen shmalcz)
- 4 ek. nagyon apróra vágott hús a levesből
- 10 dkg maceszliszt
- 2 maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva
- Só, bors
- 2 kk. frissen reszelt gyömbér
- 1 szárított chipotle paprika, kimagozva, apróra vágva
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csokor koriander zöld
- 1/2 kk. római kömény őrölve
- 1/2 kk. koriandermag őrölve
A levest tkp. hagyományos módon készítjük el. Ha nincs kakasunk, szuper lesz a gyöngytyúk, a tyúk vagy a marha is természetesen. A húsleves lényege, hogy először a hússal, csonttal felforralom, majd leöntöm róla az összes vizet, és le is mosom a húst, majd nagyon lassan melegítem újra, de már soha nem forralom, maximum gyöngyöztetem.
Minimum 4 óra kell neki, de 8 óra alatt sem lesz semmi baja, ha tényleg a legkisebb lángon hagyjuk, és nem fedjük le. Azért néha nézzünk rá! Az elején még keletkező habot szedjük le.
A kész levesből szedjünk ki minden zöldséget, fűszert, húst, és szűrjük át.
A gombóchoz a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is, a húst, a fűszereket és a zöld fűszereket. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe.
Másnap sós vízben kb. 21 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!