Gasztro

Trendi fogás: kakasleves maceszgombóccal

Fűszeres Eszter fogása lett a mai nap receptje.

2016 egyik trendjének ígérték – főleg az amerikai szakírók – a hagyományos zsidó konyha fúzióját mindenféle trendi konyhákkal. Főleg a vietnami, thai, kínai és francia konyha keveredését várták, de páran a dél-amerikai és a zsidó gasztronómiai összeborulására is számítottak. A vietnami szerintem is adja magát valahogy, de mégis a dél-amerikai dolog a legizgalmasabb. Egy jó csili kreplach? Ugye-ugye?!

Úgyhogy úgy döntöttem, ha más nem, hát én megfőzöm a magam mexikói-zsidó ételét, a chipotle, maceszgombóc kakaslevest a most hétvégi Konyhakiállítás felkérésére.

Hálás is vagyok magamnak, mi tagadás. Főzzétek meg ti is, nem bánjátok meg!

Trendi fogás: kakasleves maceszgombóccal

Hozzávalók a leveshez:

  • 1 kakas
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kicsi zeller, zöldjével
  • 1 karalábé
  • 1/4 kis kelkáposzta
  • 2 fej hagyma
  • 4 szem szegfűszeg
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szeletke gyömbér
  • 4 szárított chipotle paprika
  • só, egész bors
  • darabka szárított fahéj

Hozzávalók a maceszgombóchoz:

  • 4 tojás szétválasztva
  • 4 ek. libazsír (vagy bármilyen shmalcz)
  • 4 ek. nagyon apróra vágott hús a levesből
  • 10 dkg maceszliszt
  • 2 maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva
  • Só, bors
  • 2 kk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 szárított chipotle paprika, kimagozva, apróra vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 csokor koriander zöld
  • 1/2 kk. római kömény őrölve
  • 1/2 kk. koriandermag őrölve

A levest tkp. hagyományos módon készítjük el. Ha nincs kakasunk, szuper lesz a gyöngytyúk, a tyúk vagy a marha is természetesen. A húsleves lényege, hogy először a hússal, csonttal felforralom, majd leöntöm róla az összes vizet, és le is mosom a húst, majd nagyon lassan melegítem újra, de már soha nem forralom, maximum gyöngyöztetem.

Minimum 4 óra kell neki, de 8 óra alatt sem lesz semmi baja, ha tényleg a legkisebb lángon hagyjuk, és nem fedjük le. Azért néha nézzünk rá! Az elején még keletkező habot szedjük le.

A kész levesből szedjünk ki minden zöldséget, fűszert, húst, és szűrjük át.

A gombóchoz a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is, a húst, a fűszereket és a zöld fűszereket. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe.

Másnap sós vízben kb. 21 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top