Olyan még nem fordult elő, hogy maradt volna ebből a csokigolyóból. Pillanatok alatt elpárolog, annyira finom, hogy érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle. A titok egyszerű: a tömény csoki és vanília párosa szinte verhetetlen. Bár továbbra is nagy kedvenc az igazi, klasszikus kókuszgolyó is, jó, hogy van mivel színesíteni a falatnyi édességek választékát.
A csokigolyó készülhet maradék csokis sütimorzsából, levágott szélekből, de készíthetjük direkt erre a célra sütött sütiből is, a lényeg, hogy kézzel szét tudjuk morzsolni a tésztát.
A “ragasztó”-anyagot is ízlés szerint variálhatjuk: általában natúr krémsajt, vagy natúr krémsajt és puha vaj keverékével szoktuk összegyúrni a morzsát, de adhatunk hozzá olvasztott csokoládét, lekvárokat, marcipánkrémet és bármit, amivel összegyúrva a morzsát szép, szét nem eső gombócokat tudunk formázni. A bevonatban is rengeteg a lehetőség: bevonhatjuk szórócukrokkal, megforgathatjuk kókuszreszelékben vagy darált mandulában is, de márthatjuk olvasztott csokoládéba, vagy külön erre a célra kifejlesztett bevonókba is akár.
Ha nem tapad a szórócukor a gombócra, akkor formázzuk nedves kézzel, vagy egy nagyon pici – épp csak késhegynyi – lekvárt kenjünk szét a tenyerünkön, így formázzuk a golyót, és ezután hempergessük meg a szórócukorban/kókuszreszelékben stb.
Hozzávalók kb. 20×20 cm-es sütőtálhoz:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os kakaótartalmú)
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- 1-2 evőkanál natúr krémsajt
- Dr. Oetker Tortadara színes