A kakaós csiga az egyik legnépszerűbb péksütemény, egy igazi klasszikus comfort food, aminek nagyon nehéz ellenállni. Mi, felnőttek is könnyen elcsábulunk, de ha a gyerekeken múlna, valószínűleg kakaós csiga lenne a reggeli minden egyes nap.
Ha nem is mindennap, de alkalmanként tényleg megérdemlünk egy jó kakaós csigát. Ha pedig eljön ez a nap, akkor érdemes otthon nekiállni, mert a házilag készített kakaós csiga még a boltinál is sokkal finomabb.
Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása úgy indul, mint minden más csigáé: a kinyújtott, töltelékkel megkent tésztát feltekerjük, feldaraboljuk, majd az így kapott csigákat lefektetjük. Ennél a muffinsütőben sütött kakaós csigánál annyival egészül ki a formázási folyamat, hogy a kapott csigákat alulról kézzel picit megnyomjuk, hogy a középső rétegek egy picit púposan kiemelkedjenek. Így ültetjük a tésztákat a muffinsütő mélyedéseibe.
A kakaós tölteléket feldobhatjuk egy kis reszelt narancshéjjal, vagy akár citromhéj és őrölt gyömbér keverékével is, de nagyon finom őrölt fahéjjal, csokis mogyorókrémmel vagy vaníliakrémmel töltve is.
Hozzávalók 12–16 db-hoz:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj megolvasztva
- 5 dkg porcukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 7 dkg vaj
- 7 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor