Vasárnap reggelire, vagy valamilyen ünnepnap reggelére szoktam készíteni ezt a kis zsemlét. Minden hozzávalója igazán ünnepi, de legjobban a rávalóval lehet megkoronázni. Szerencsére mindenféle feltét illik hozzá, mindenki tud olyat rátenni, amitől még ünnepibb, még különlegesebb lesz.
Tavasszal egy kis bodzavirágzselével és füstölt sonkával a legaktuálisabb.
Magyarul ezt a fajta kis kalácsot talán puffancsnak nevezik, de a tésztája hagyományos kalácstészta, csak a folyadék egy része tokaji aszú. Túlzásnak tűnhet a borok királyát tésztába önteni, de rögtön nem lesz az, ha például libamájpástétomot halmozunk az elkészült kalácsokra hagymalekvárral! Illik még hozzá a kapribogyós szardíniakrém, vagy egy jó füstölt lazacszelet is, és persze jóféle házi lekvárral se akármi.
Mint minden kelt tészta, frissen, langyosan a legfinomabb, vagy másnap megpirítva.
Hozzávalók 20 zsemléhez:
- 0,5 tokaji aszú
- 5 dkg mazsola
- 375 g sima liszt
- 1 zacskó Dr. Oetker Expressz Élesztő
- 2 nagy tojás
- 1 ek cukor
- csipet só
- 1 dl tej
- 1 ek puha vaj