Gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence, a kókuszgolyó és a kókuszkocka méltó társa volt a majomkenyér. Szinte minden vendégváró asztalnál előkerült, és minden vendégváró asztalról garantáltan el is kapkodták a vendégek. Ezzel az édességgel egyszerűen nem lehetett melléfogni. Elkészítése annyira egyszerű, hogy apró segítséggel akár gyerekek is könnyedén összeállíthatják, szépen szeletelve esztétikus, és az íze is olyan, amin nem lehet fogást találni. Kakaós-kekszes finomság, megosztó hozzávalók és ízek nélkül.
Készülhet püspökkenyérformában vagy szögletes sütőformában, de formázhatunk belőle szalámit is, amit aztán folpackba csomagolunk, mielőtt a hűtőbe tennénk dermedni. Az egyetlen dolog, amire elkészítés közben figyelni kell: amikor minden hozzávaló belekerült a masszába és összekevertük, mindenképpen hagyjuk hűlni, és csak akkor öntsük a formába, ha már minimum langyosra hűlt. A formát feltétlenül béleljük ki folpackkal, és a masszát jól nyomkodjuk bele, hogy fel tudja venni a forma alakját. A folpack segítségével könnyen ki tudjuk majd venni, és egyáltalán nem ragad bele.
Alapja a darált és a darabos háztartási keksz, némi kakaópor, vaj és cukor, amit aztán mindenki ízlés – és a családi hagyományok alapján – ízesíthet. Kerülhet bele dió, aszalt gyümölcsök, lekvár, citrom- és/vagy narancshéj, rum vagy rumaroma, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük.
Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg dióbél