Ha nagy kirándulást terveztek a hétvégére, akkor persze most is elő lehet venni a gyors fogásokból álló hétvégi menüt, de ha ráértek, akkor jöhetnek a kicsit időigényesebb ételek is. Előre szólunk, hogy ez nem egy diétás hétvégi menü, de nagyon-nagyon finom!
Búr kifli házilag
Hozzávalók:
- 2 db (kettéválasztott) tojás
- 15 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag leveles tészta
- pici citromlé
Elkészítés
1. A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük.
3. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).
Lazacos-zelleres rakott burgonya
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 1 ek. zsemlemorzsa
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 1 tk. mustár
- fél citrom leve
- 70 dkg hámozott fél cm-es szeletekre vágott burgonya
- 35 dkg tisztított, 2-3 mm-esre szeletelt zeller
- 3 dl tejszín
- kevés őrölt bors
- diónyi vaj
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 20 dkg vékonyra szeletelt lazacfilé
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd magában fogyasztom.
Csirkés paella
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirkemell
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 5 dl húsleves
- 1 kk. sáfrány
- 1 kaliforniai paprika
- 20 dkg rizs
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Elkészítés
A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.
Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel