A barna rizs kitisztítja az emésztőrendszert, az árpa nagyon jól feloldja az állati eredetű zsíros ételek lerakódásait, a jégcsapretek ki is tisztítja. Akárcsak a shiitakegomba, amely segíti a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentését is.
Tisztító hatású zöldségleves, árpával
A shiitakegomba a távol-keleti országok gyógynövénye, többek között alkalmazzák meghűlés, megfázás, elhízás ellen, érelmeszesedésre és reumás fájdalmak csökkentésére. Sokat teszünk egészségünkért, ha a zöldséglevesbe alkalmanként beleteszünk egy-két darabot.
Hozzávalók:
• 1 kisebb sárgarépa
• 10 centis jégcsapretek gyufaszálra vágva
• 3 shiitakegomba
• só
• 2 evőkanál főtt árpa
• újhagyma karkára vágva
Vágjuk fel a zöldségeket, a jégcsapretket gyufaszálra vágva, a répát karikára szelve. A zöldségeket és a shiitakegombát tegyük fel kevés vízben (7-8 dl) főni. Amikor a zöldségek megpuhultak, ízesítsük kevés sóval és tegyük bele a főtt árpát. Tálaláskor szórhatunk rá apróra vágott újhagymát.
Tormás tofupogácsa
A torma serkenti az anyagcserét és jótékonyan hat az emésztésre.
Hozzávalók:
• 300 g natúr tofu
• 2 evőkanál reszelt torma
• 1 evőkanál reszelt lila hagyma
• 1 kisebb sárgarépa
• 1 mokkáskanál szójaszósz
• majoránna (fél kiskanál)
• 1-2 kanál teljes kiőrlésű liszt
• olaj a sütéshez
Reszeljük egy tálba a tofut és a megtisztított sárgarépát. Adjuk hozzá a reszelt tormát és lila hagymát. Fűszerezzük és kevés liszt hozzáadásával formázzunk belőle pogácsákat.
Forrósítsunk fel kevés olajat és a pogácsákat mindkét oldalán süssük ki benne.
Kínáljunk mellé barna rizst árpával, párolt zöldségeket és reteksavanyúságot.
Barna rizs árpával, napraforgómaggal
A barna rizs az egyik leghatásosabb vér- és májtisztító. Magas a rosttartalma és sokféleképpen elkészíthető. Főzzünk le belőle olykor nagyobb adagot, majd hol medvehagymával, hol snidlinggel, petrezselyemmel vagy zsenge, biopiacon vásárolt csalánlevéllel gazdagítsuk. A csírák nagyon jól erősítik az immunrendszert.
Hozzávalók:
• 1 bögre barna rizs
• ½ bögre árpa
• 3-4 evőkanál napraforgó mag
• 3-4 evőkanál retek- vagy hagymacsíra
• só
Előző este áztassuk be a gabonát. Reggel öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel. Sózzuk és forraljuk fel, majd ez után lecsökkentve a lángot, alacsony hőfokon főzzük puhára, lágy kásaszerűre.
Tálaláskor szórjuk meg napraforgómaggal és friss hagymacsírával.
Kétféle reteksaláta zellerrel
Nagyon jó zsíroldó hatású. Ha nehezebb, zsírosabb ételek mellé ilyen reteksavanyúságot eszünk, nem engedi a zsírokat megkötni és lerakódni.
Hozzávalók:
• 1 szál szárzeller, félholdra vágva
• 2-3 hónapos retek, vékonyan szeletelve
• fél jégcsapretek, gyufaszálra vágva
• só (tengeri vagy parajdi)
• fél citrom leve vagy fél mokkáskanál rizsecet
A szárzellert vágjuk fel félhold formára, majd ujjnyi vízben pároljuk 2-3 percig. Szűrjük le, és amikor kihűlt, keverjük össze a gyufaszálra vágott jégcsapretekkel, és a vékonyan felszeletelt hónapos retekkel. Keverjünk hozzá fél mokkáskanál sót és fél citrom levét. Hagyjuk állni, majd kis idő múlva levét nyomkodjuk ki.